EU ne priznaje rezultate izbora u Belorusiji, Lukašenko naredio policiji da okonča proteste

MINSK/MOSKVA/ MADRID –

Evropska unija saopštila je danas da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora održanih u Belorusiji 9. avgusta i da će ubrzo uvesti sankcije onima koji su umešani u izbornu prevaru i suzbijanje protesta, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je na kraju vanrednog sastanka lidera EU rekao da će sankcije biti uvedene određenom broju pojedinaca odgovornih za nasilje, represiju i izbornu prevaru, prenosi Rojters.

Fon der Lajen: Novac EU preusmeravamo ka civilnom sektoru

Evropska komisija preusmeriće 53 miliona evra predviđenih za Belorusiju sa vlade prema civilnom sektoru, žrtvama državne represije nad demonstrantima, izjavila je danas predednica EK Ursula fon der Lajen.

Takođe novac je predviđen i za pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa, prenosi Rojters.

Šta je naredio Lukašenko?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da je naredio Ministarstvu unutrašnjih poslova da okonča nerede u Minsku koji su izbili posle predsedničkih izbora održanih 9. avgusta.

Prema pisanju agencije Belta, Lukašenko je rekao i da grupi medijskih radnika koja se štrajkom pridružila protestima ne bi trebalo dozvoliti da se vrati na posao, prenosi Rojters.

lukasenko

Kako se navodi, on je i pograničnim organima naredio da pojačaju bezbednost na granicama kako bi sprečili ulazak „boraca i oružja“ u zemlju.

Zamolio Putina da kaže Merkelovoj da se ne meša

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zatražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina da prenese nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se ne meša u unutrašnje stvari Belorusije, rekla je njegova portparolka Natalija Eismont.

Lukašenko, kako je rekla, ne vidi potrebu za razgovorom sa Merkelovom u ovom trenutku.

„Kakav bi bio efekat ovih razgovora? Verovatno, negativan zato što je danas najvažnija stvar koju želimo da Zapad prestane da podržava one koji destabilizuju situaciju u Belorusiji“, rekla je ona za ruski kanal Rosija-1, prenosi TAS S.

S obzirom na to, dodala je, „naš predsednik je zamolio ruskog kolegu da prenese Merkelovoj da „Nemačka i cela zapadna Evropa ne treba da se mešaju u domaće stvari Belorusije kao što sad rade“.

Putin i Lukašenko razgovarali su juče treći put od predsedničkih izbora u Belorusiji pre 10 dana.

Putin je tada izvestio Lukašenka o razgovorima sa Merkelovom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o Belorusiji.

Lavrov: Izbori u Belorusiji nisu bili idealni, Rusija zabrinuta zbog spoljnih igrača

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija zabrinuta zbog pokušaja spoljnih igrača da iskoriste unutrašnje teškoće sa kojima se suočava Belorusija kako bi nametnuli svoja pravila.

„Zabrinuti smo zbog pokušaja da se iskoriste unutrašnje poteškoće sa kojima se suočavaju Belorusija, beloruski narod i rukovodstvo, kako bi se umešali u te događaje i procese spolja“, rekao je Lavrov za TV Rusija-1.

sergej, lavrov, ruski, diplomata, 1

On je dodao da niko ne krije da je reč o borbi za postsovjetski prostor i da je ta borba viđena u prethodnim fazama nakon što je Sovjetski Savez prestao da postoji.

„Poslednji primer je, naravno, Ukrajina“, rekao je Lavrov, prenosi agencija TASS.

Lavrov je izrazio nadu da će Belorusija sama uspeti da reši svoja pitanja i da neće slušati one kojima je Belorusija potrebna samo kao geopolitički prostor.

Lavrov je konstatovao da izbori u Belorusiji nisu bili idealni.

„To priznaje i belorusko rukovodstvo, koje pokušava da stupi u dijalog sa građanima, koji protestuju protiv onoga što smatraju kršenjem svojih prava“, dodao je Lavrov.

Borel: Lukašenko nema demokratski legitimitet

Predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku „nedostaje demokratski legitimitet“ posle izborne pobede koja nije priznata, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

zosep, borel

EU namerava „da osudi i da odbaci“ Lukašenkov režim, rekao je Borel novinarima u Santanderu, a što se vidi na televizijskim snimcima koje je emitovala državna televizija TVE, prenosi Rojters.

Lideri Evropske unije spremni su da uvedu oštrije sankcije Belorusiji na današnjem vanrednom onlajn samitu, posvećenom krizi u toj zemlji, najavljeno je prethodno iz EU.

Lukašenko se suočava sa masovnim protestima pošto je osvojio 80 odsto glasova na izbora koje opozicija osporava.

Litvanski predsednik upozorio Lukašenka da zaustavi policiju

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda upozorio je danas beloruskog predsednika Aleksandra Lukasenka da ne preduzima nikakve korake koji bi mogli dovesti do „gorke patnje“, a nakon što je naložio policiji da okonča proteste u Minsku.

Posle sastanka EU o situaciji u Belorusiji Nauseda je rekao da je Lukašenkova naredba „u najmanju ruku kontroverzna“, prenosi Rojters.

„Jedini put ka pomirenju je rešavanje sukoba mirnim putem. Ništa ne sme da se čini društvu što bi dovelo do gorke patnje“, rekao je on novinarima u Viljnjusu, prenosi Rojters.

Lideri EU na video-samitu saglasili su se da su novi izbori u Belorusiji neophodni, dodao je on.

U Litvaniju je iz Minska pobegla bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska koja je osvojila 10 odsto glasova na nedavno održani izborima čije rezultate ne priznaje beloruska opozicija, ali ni Evropska unija.

FOTO:EPA-EFE,TANJUG

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*