EU oštro osudila poteze Turske u vezi sa kiparskim gradom Varoša

(EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU)

Evropska unija oštro osuđuje jednostrane poteze Turske i neprihvatljive najave njenog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i lidera kiparskih Turaka o ponovnom otvaranju grada Varoša na Kipru, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Borel je naveo da EU pozdravlja izjavu predsednika Saveta bezbednosti UN od 23. jula, naročito osudu i izraz dubokog žaljenja tog tela zbog jednostranih turskih poteza u Varoši koji su u suprotnosti sa njegovim prethodnim rezolucijama, navodi Beta.

Erdogan i drugi zvaničnici Turske i kiparskih Turaka najavili su 20. jula ponovno otvaranje Varoše, napuštenog turističkog grada kiparskih Grka, koji se nalazi na delu ostrva pod turskom okupacijom.

U Varošu, koju Grci zovu Famagusta, niko nije mogao da uđe od turske invazije na Kipar 1974. godine.

EU poziva na momentalno poništavanje svih turskih poteza u vezi sa gradom Varoša načinjenih od oktobra 2020. godine, naveo je Borel.

„EU se i dalje rukovodi relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN u vezi sa Varošom, koje pokušaje naseljavanja bilo kog njenog dela ljudima koji nisu njeni stanovnici smatraju nedopustivim, i koje pozivaju na stavljanje te oblasti pod upravu Ujedinjenih nacija. Ne bi trebalo preduzimati bilo kakve poteze u vezi sa Varošom koje nisu u skladu sa tim rezolucijama”, naveo je Borel.

On je dodao da „puno poštovanje i primena rezolucija Saveta bezbednosti UN takođe zahtevaju momentalni prekid ograničenja slobode kretanja pripadnika Mirovnih snaga UN na području Varoše”.

Borel je naveo da EU i dalje smatra Vladu Turske odgovornom za situaciju u Varoši.

„EU ostaje potpuno posvećena sveobuhvatnom rešenju kiparskog problema po modelu federacije dve političke jednake zone i zajednice, u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN i principima na kojima je EU osnovana”, naveo je Borel.

Šef evropske diplomatije je dodao da će ministri spoljnih poslova članica EU razmotriti korake na narednom sastanku, u slučaju da Turska ne poništi efekte poteza koje je povukla.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*