EU skida Srbiju sa „zelene liste“ za putovanja?

BRISEL –

EU razmatra uklanjanje Srbije i još pet zemlja sa tzv „zelene liste“ trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara što znači da bi se i posetioci koji se vraćaju iz tih zemalja mogli suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova na COVID-19 ili karantina.

Ambasadori zemlja članica bi sutra na sastanku u Briselu trebalo da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa „zelene liste“ koja se ažurira dva puta mesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneija.

kofer, torba, putovanje, aerodrom

Izvor: Pixabay

U Briselu navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije KOVID-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500.

U prethodnom krugu, pre deset dana, zbog pogoršane epidemiloške situacije, sa „zelene liste“ već su uklonjene Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo.

Odluka amabasadora EU trebalo bi da bude i formalizovana do kraja nedelje.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*