Evo na šta se Srbija obavezala MMF-u

FOTO: Pixabay

Sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbija je toj finansijskoj instituciji obećala brojne tendere, poput tendera za PKB, „Petrohemiju“, MSK i za Komercijalnu banku, a obavezala se i na moguće poskupljenje struje i zatvaranje dva rudnika u „Resavici“, piše list Politika u izdanju za sredu 25. jul.

Odgovor na pitanje zašto je držžava iznenada pokrenula stečaj „Azotare“ krije se u programu koji su naše vlasti potpisale sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). To je bio uslov da bord direktora ove finansijske institucije Srbiji odobri novi aranžžman.

MMF je odobrio Srbiji nov aranžman, koji je nazvan „čuvarkuća“, a u toku njegovog trajanja od 30 meseci, Srbija se obavezala na niz konkretnih cijeva, koji su vremenski oročeni.

Tako se Srbija obavezala na privatizaciju PKB-a, a krajnji rok za raspisivanje tendera za tu kompaniju je jul ove godine.

U ovom dokumentu dalje se navodi da će do kraja avgusta, u saradnji sa Svetskom bankom, biti izvršena i analiza o mogućem poskupljenju struje, a kada je reč o Elektroprivredi Srbije očekuje se da će ta kompanija promeniti status u akcionarsko društvo do 2020. godine.

Od Ministarstva privrede očekuje se da u septembru raspiše tender za MSK i Petrohemiju, a država će do kraja godine morati da počne sa zatvaranjem dva nerentabilna rudnika u „Resavici“.

Aranžanom je predviđeno da se do kraja februara 2019. godine donese odluka o privatizaciji Komercijalne banke, a tender za privatizaciju biće raspisan u junu 2019.
izvor: novaekonomija.rs /Beta, Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*