Evropska komisija prebacuje na članice odgovornost za lošu raspodelu vakcina

Države članice Evropske unije same su tražile fleksibilnost i odlučile da odstupe od pravila da se vakcine raspoređuju prema broju stanovnika, objavila je Evropska komisija prebacujući tako sa sebe odgovornost za neravnomernu raspodelu.

Evropska komisija prebacuje na članice odgovornost za lošu raspodelu vakcina

Foto: 021.rs
„Države članice odlučile su da odstupe od predloga Komisije, unošenjem fleksibilnosti koja dopušta različitu distribuciju doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za vakcinom u svakoj od njih“, kaže se u saopštenju.
Komisija je saopštenjem reagovala pošto je sistem raspodele vakcina oštro kritikovan u više zemalja.
„Prema tom sistemu, ako neka država odluči da ne uzme svoj deo doza, one se onda raspoređuju zainteresovanim članicama“, objašnjava Komisija.
Čelnici Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Letonije i Slovenije pozvali su u subotu na razgovore na visokom nivou o pravednoj raspodeli vakcina protiv korona virusa, upozoravajući da bi sadašnji način funkcionisanja tog sistema do leta mogao stvoriti velike razlike među državama članicama.
U pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen upozorili su da, ako se takav sistem nastavi, nastaviće da se stvaraju i povećavaju velike razlike među državama članicama do leta, pa će neki biti sposobni da dostignu kolektivni imunitet u nekoliko nedelja, a drugi će zaostajati.
Komisija u svom saopštenju dodaje da je na zemljama članicama da se dogovore ako žele da se vrate na sistem raspodele prema broju stanovnika.
Autor: Hina

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*