Evropska noć muzeja i Međunarodni dan muzeja

………………………………..

12–18. maj, 10–22 časa

………………………………..

U okviru najveće nacionalne muzejske manifestacije, od 12. do 18. maja, u pripremi je raznovrstan program pod sloganom „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ (The Future of Museums: Recover and Reimagine), uz besplatan ulaz za posetioce u Srbiji i Novom Sadu. Manifestacijom čiji je cilj popularizacija muzeja i njihovo približavanje publici, tokom sedam dana trajanja obeležavaju se muzejski događaji i datumi od međunarodnog značaja, 17. Evropska noć muzeja (15. maj), Međunarodni dan muzeja (18. maj) i nacionalna Nedelja muzeja. Izložba Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika, jedan je od programa kojim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog učestvuje u manifestaciji, ujedno obeležavajući 50 godina postojanja Memorijala umetnika i 60 godina od otvaranja muzeja za javnost.

 

Programu Spomen-zbirci Pavla Beljanskog:

 

  1. EVROPSKA NOĆ MUZEJA

Subota, 15. maj, 10–22 časa

…………………………………………….

11–12.30 časova

Grafika je bolja uz igru linija i polja

Radionica za decu sa Sonjom Ardan

U okviru izložbe Likovi i ličnosti prikazan je Portret slikara Ljube Ivanovića (1934), rad Bograna Šuputa, u tehnici linorez. Analizirajući igru svetlih linija i tamnih polja kojom je oblikovan portret, deca će imati priliku da se oprobaju u tehnici grafike. Na taj način stvoriće svoj svet, po uzoru na umetnike iz muzejske kolekcije.

 

12.30–14 časova

             U susret rođendanu – žurka na Trgu galerija

Dečja radionica/izložba

Kao odgovor na izazov za priključivanje proslavi šezdeset godina od otvaranja muzeja, Spomen-zbirka za najmlađu publiku organizuje rođendansku žurku na Trgu galerija.

Svaki rad na temu sakupljanja i rođendana poklonjen „čika Paji“, ujedno će biti i ulaznica. Učesnici programa su mališani iz četiri vrtića PU „Radosno detinjstvo“, Novi Sad, čiji će završni radovi krasiti postavku na Trgu. Inspiraciju za svoje radove pronašli su u publikaciji „U susret rođendanu“.

 

17 časova

„Prijatelj umetnika“ – javni čas Teatra mladih „Mišolovka“

 

Povodom obeležavanja Evropske noći muzeja, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti održan javni čas u okviru pripreme predstave „Prijatelj umetnika“, koju Spomen-zbirka realizuje u saradnji sa Teatrom mladih „Mišolovka“ kao deo projekta Muzej mladih. Premijera predstave biće održana u junu, povodom obeležavanja godišnjice rođenja Pavla Beljanskog.

 

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Soba umetnika – Reimagine

 

Autorsko tumačenje izložbe i

promocija aplikacije Soba umetnika

Utorak, 18. maj, 18 časova

……………………………………….

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Marta Đarmati, autorka izložbe Likovi i ličnosti, predstaviće postavku kojom Spomen-zbirka obeležava 50 godina postojanja Memorijala umetnika i 60 godina od otvaranja muzeja. Kao odgovor na ovogodišnju temu manifestacije, „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ (The Future of Museums: Recover and Reimagine), publika u Spomen-zbirci će uživati i u edukativnoj „virtuelnoj šetnji“ kroz interaktivnu aplikaciju Soba umetnika, posvećenu Memorijalu umetnika. Soba umetnika obiluje zadacima i pitalicama sa temama o umetnosti, podjednako privlačeći odrasle, koliko i decu i mlade, kojima je prevashodno namenjena. Aplikacija je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestacija „Muzeji za 10“ i Evropska noć muzeja u Narodnom muzeju u Zrenjaninu od 12. do 18. maja 2Foto: Promo

 

 

* Poštujući važeće epidemiološke mere Spomen-zbirka Pavla Beljanskog zadržava pravo izmene ili odlaganja najavljene programske šeme, u skladu s trenutnom situacijom.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*