Evropski sud proglasio Rusiju odgovornom za ubistvo Litvinjenka

Litvinjenko u bolnici (Printskrin)

STRAZBUR – Evropski sud za ljudska prava danas je Rusiju proglasio odgovornom za ubistvo Aleksandra Litvinjenka, koji je 2006. godine preminuo nakon što je u Londonu otrovan polonijumom 210, retkim radioaktivnim izotopom.

„Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji”, navodi se u saopštenju suda u Strazburu, prenosi Rojters.

Litvinjenko (43), bivši službenik Ruske federalne službe bezbednosti FSB i uzbunjivač, nakon preseljenja u Britaniju je postao glasni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Litvinjenko je pobegao iz Rusije u Veliku Britaniju šest godina pre nego što je otrovan, a umro je nakon što je popio zeleni čaj sa retkim i veoma snažnim radioaktivnim izotopom u londonskom hotelu Milenijum preneo je Tanjug.

Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin verovatno odobrio rusku obaveštajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka, a takođe je otkriveno da su bivši pripadnik KGB Andrej Lugovoj i ruski državljanin Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u okviru operacije koju je verovatno vodila ruska Federalna služba bezbednosti.

Rusija poriče bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt.

 

 

UZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*