Fabrici: Brisel očekuje posvećenost Srbije da ide napred u vladavini prava

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je za N1 da Brisel očekuje posvećenost Srbije da ide napred u vladavini prava. On kaže da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu bila vrlo pozitivna i da ohrabruje da će se ići napred u evropskim integracijama Srbije. „Utvrdili smo oblasti gde još posla mora da se uradi kao što je rad na nazavisnosti pravosuđa i stvaranju boljeg okruženja za slobodu medija, potrebni su konkretniji rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekao je Fabrici.

Posle posete predsednika Srbije Briselu, koju je Vučić okarakterisao kao najbolju ikada, Fabrici kaže da je i on bio u Briselu i da je osetio veliko zadovoljstvo tom posetom.

„Lideri u Briselu imali su priliku da razgovaraju sa predsednikom i agenda o kojoj razgovaraju jesu evropske integracije. Raspoloženje je pozitivno, postoji posvećenost obe strane da se ide dalje“, rekao je Fabrici i ocenio da to i „ohrabruje da ćemo ići napred“.

„Osećaj dinamike postoji i to je bila vrlo pozitivna poseta“, rekao je Fabrici.

Na pitanje kako ocenjuje oblasti vladavine prava i slobode medija za koje se vlada deklarativno zalaže, a stalno su među zamerkama u izveštajima o Srbiji, Fabrici kaže da je agenda procesa pristupanja EU veoma opsežna i da pokriva najrazličitije aspekte života u Srbiji.

Ističe da se u Briselu sa Vučićem razgovaralo o tome i o spoljnoj politici, saradnji u oblasti zdravstva…širokom spektru tema gde treba postići napredak.

„Kada je reč o vladavini prava, Brisel očekuje posvećenost Srbije da ide napred u toj oblasti“, rekao je Fabrici.

„Utvrdili smo oblasti gde još posla mora da se uradi kao što je rad na nazavisnosti pravosuđa i stvaranju boljeg okruženja za slobodu medija, potrebni su konkretniji rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, agenda je vrlo široka i kad je reč o slobodi medija, pitamo institucije i vladu stalno da stvore bolje uslove za rad medija u Srbiji, razgovaramo i o ekonomskoj stabilnosti medija, medijskoj pismenosti, to je jedan proces u radu sa institucijama. Naša očekivanja su jasna – na institucijama je da primene ono što je dogovoreno“, kaže.

„Ono što je važno za nas je ono što će se dešavati na terenu. Želimo da vidimo boljitak, poboljšanje, činjenice koje će pokazati da idemo u pravom smeru. Na kraju – bitan je rezultat“, rekao je Fabrici.

Na pitanje šta je rezultat, kaže da je u pitanju proces.

„Detaljno smo razgovarali o pitanjima bezbednosti novinara, kako mogu da rade bez teškoća, Vlada je preduzela određene mere, uspostavila radnu grupu, preuzela čitav niz inicijativa, na nama, na EU je da se podstiče napredak na samom terenu i radićemo na tome da se to što pre realizuje“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

 

 

 

IZVOR:N1

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*