Fajzerova vakcina efikasna 91 odsto, štiti od južnoafričkog soja

(Foto Beta/AP)

NJUJORK – Kompanije Fajzer i Biontek saopštile su danas da je njihova vakcina protiv kovida-19 gotovo 91 odsto efikasna u sprečavanju koronavirusa.

Pozivajući se na ažurirane podatke iz istraživanja, kompanije su saopštile da se vakcina pokazala kao 100 odsto efikasna u sprečavanju infekcije koronavirusom među učesnicima ispitivanja u Južnoj Africi, gde je dominatan novi soj virusa B1351, iako je broj učesnika u istaživanju bio relativno mali – 800.

Nova stopa efikasnosti od 91,3 odsto niža je u odnosu na 95 odsto koliko je prvobitno objavljeno u novembru sa 44.000 učesnika u ispitivanju, navodi Rojters i dodaje da se od tada pojavio niz novih sojeva virusa širom sveta.

Izvršni direktor Fajzera Albert Burla je rekao da ažurirani rezultati, koji uključuju podatke o ispitivanju na više od 12.000 ljudi vakcinisanih najmanje šest meseci, omogućavaju Fajzeru i Bionteku da podnesu zahtev za dobijanje punog odobrenja u SAD, javlja Tanjug.

Trenutno je vakcina odobrena po hitnom postupku od strane američke administracija za hranu i lekove.

Rezultati ispitivanja „donose prve kliničke rezultate prema kojima vakcina može efikasno da zaštiti od cirkulišućih sojeva, što je ključni faktor za postizanje imuniteta stada i okončanje pandemije”, izjavio je izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin.

Stručnjaci, međutim, strahuju da bi novi sojevi kovida-19 iz Južne Afrike i Brazila mogli biti otporniji na postojeće vakcine i lečenje.

Više od 300 slučajeva južnoafričkog soja je otkriveno u 25 američkih država, prema američkim federalnim podacima.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*