Fatma Girik: Turska kinematografija

Fatma Girik u vodeću ulogu u filmu 1970 „Şoför Nebahat“

(„NeFatma Girik je prikazala snažnu ličnost čak i kao dete koje raste u lošem kraju,

Ova karakteristika je upala u bioskop gde je postala uticajna glumica, a kasnije i političarbahat“ vozač „).

Most vodećih aktera i glumice turskog bioskopa Kvilçam iz donje klase.  „Zvezda filma “ je rođena van siromaštva. Možda je intimnost između zvezda i publike zavisila od činjenice da su oboje delili istu društveno-sociopozadinu. Pored toga, mnoga filmska pisma odrazile su se na život u lošim susedima, posebno u Istanbulu, odakle su zvezde zaista bile.

Počev od ranih pedesetih godina, filmski producenti su održali takmičenja lepote da bi regrutovali nova lica za film. Ajhan Işık, filmski idol pedesetih godina i šezdesetih godina, ušao je u filmsku scenu osvajanjem knjige „umetnik“, koji je u 1951. Kada su u kancelariji Ajhan Işıkerove kutije, producenti su podržali još takmičenja, a više mladih ljudi je pokušalo da ima šanse na Zvezdanim takmičenjima. Posle toga su se rodili mnoge zvezde.

Međutim, većina uspešnih zvezda takmičenja filmske zvezde bile su muškarci. Samo nekoliko ženskih akova moglo bi da se suoči sa industrijom, uključujući Turkan Şoraj, Hülya Koçyi, Filiz Akın i Fatma Girik. Girik je postao političar posle filmske karijere. Bila je gradonačelnica okruga Şişli u Istanbulu od 1989 do 1994.

Fatma Girik je rođena na Dec. 12, 1942, u Cankurtarenu, donjem razredu u starom Istambulu, kao prvo dete Hajri Girik, ribara i ronioca, i Münevver Girik, tvorac fabrike. Münevver je bio samo 16 kada je rodila Fatma. Radila je u fabrici tekstila do Fatma-ovog rođenja.

Fatma Girik je decenijama bila vrlo bliska svojoj majci. Münevver Girik je bila jaka, samoodlučna mlada majka koja je mnogo doprinela da oblikuje karakter svoje ćerke. Prema porodičnoj priči, Hajri Girik je želeo sina, ali je Münevver Girik želeo ćerku, jer je mislila,  „samo devojka može da razume tugu svoje majke na ovoj zemlji. “

Kada je Fatma rođena, plavooki, plava devojka, njen otac je pogledao u lice i rekao,  „Oh, deluje vrlo snažno, nije mnogo drugačija od bebe. “ njeni roditelji su odlučili da pozovu bebu Fatma, koja se ponekad zove  „Erkek Fatma “ (Fatma dečko), misleći na njen hrabri, jak i izazovan stav.

Fatma nije bila srednja devojcica u komšiluku. Igrala je u filmu Tarzan je spasio devojku koja je igrala Jane iz kanibala. Kada je Fatma imala 4 godine, porodica Girik preselila se u Kocamustafapaşa, još jedan siromašni komšiluk u starom Istambulu. Bila je tamo Školovana do kraja petog razreda. Nakon što je diplomirala osnovnu školu, upisala je u srednjoškolku u školi u Cağaloglu, gde je napustila školu posle sedmog razreda i počela je da radi zajedno sa svojom majkom u filmovima.

iyvor BTV

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*