„Festival srpskog folklora“ na Kastelu od 5. do 8. jula

Ansambl narodnih igara i pesama „Veselin Masleša“ Banja Luka organizuje treći po redu „Festival srpskog folklora“ od 5 do 8. jula na tvrđavi Kastel, sa početkom od 21 čas.

Otvaranje manifestacije, 5. jula,  je rezervisano za celovečernji koncert ANIP „Masleša“ Banja Luka, kojim će biti obilježeno 70 godina postojanja i rada Ansambla.

Na jubilarnom koncertu nastupiće sve igračke grupe, od školice folklora do veterana, zatim veliki narodni orkestar ali i muška i ženska pevačka grupa.

„U okivru ovog jubilarnog koncerta, sa posebnim tačkama, nastupiće i postave igrača, muzičara i pevača koji su učestvovali u obeležavanju 50 i 60 godina postojanja Ansambla, te će ovom prilikom ponovo pokazati svoje umeće uprkos višegodišnjoj pauzi“, saopštili su iz „Masleše“.

Drugo festivalsko veče, 6. jula, je predviđeno za nastup svih kulturno-umetničkih društava, odnosno ansambala grada Banje Luke, i to: ANIP “Masleša”, KUD “Čajavec”, RKUD “Pelagić”, KUD “Piskavica”, KUD “Sveti Sava”, ANIP “Mladost”, KUD “Srpski Vitezovi”, KUD “14. Februar” i KUD “Opanak”.

Gosti iz Minhena, Kragujevca, Sremske Mitrovice i Trebinja će nastupiti u okviru treće večeri 7. jula, dok će poslednje četvrte večeri 8. jula građani imati priliku da uživaju u celovečernjem koncertu Nacionalnog ansambla Srbije „Kolo“, koji će svojim nastupom otvoriti ANIP „Masleša“.

„Izuzetna čast za naš Ansambl je što ponovo imamo priliku deliti scenu sa profesionalcima iz „Kola“, nakon što smo to već činili krajem prošle godine prilikom zajedničkog dvosedmičnog gostovanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde su i započeli pregovori o saradnji povodom Festivala srpskog folklora 2018. Inače, i Kolo kao i Masleša ove godine obeležava 70 godina postojanja i rada što je dodatni razlog za građane da posete Festival i uživaju u najkvalitetnijim izvođenjima srpskih igara i pesama sa teritorija Republike Srpske i Republike Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Pokrovitelj festivala je Predsednik RS, dok je značajna podrška ukazana od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Grada Banje Luke.

Realizaciju festivala pomogli su i mnogi sponzori, dok je medijski pokrovitelj Radio-televizija Republike Srpske.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*