Filipini: Broj žrtava u padu aviona porastao na 50

MANILA –

Broj žrtava jučerašnjeg pada aviona Lokid Ce-130 Herkules filipinskog vojnog vazduhoplovstva, porastao je na 50, saopštili su zvaničnici.

Transportni vojni avion je prevozio 96 vojnika i clanova posade na jug Filipina, u provinciju Sulu, gde više godina traje sukob sa islamskim ekstremistima, ali tokom manevra sletanja piloti su promašili pistu, letelica se potom srušila u šumu kokosovih palmi i eksplodirala.

filipini, pad, aviona

Izvor: EPA-EFE/JOINT TASK FORCE SULU-ARMED FORC

Predstavnik filipinske vojske, pukovnik Edgar Arevalo, potvrdio je ranije da vojno-transportni avion nije bio napadnut i istakao da su u fokusu nadležnih spasilačka akcija i istraga, preneo je ranije Rojters.

U saopštenju filipinske vojske se navode izjave očevidaca koji tvrde da su neposredno pre pada avion videli kako vojnici iskaču iz letelice da bi se spasli moguće eksplozije.

Na snimcima koje su na Tviteru objavili ABS-CBN Njuz, vidi se kako dim i plamen kuljaju iz olupine aviona Lokid Ce-130 Herkules koji su SAD poklonile filipinskoj vojsci.

filipini, pad, aviona

Izvor: EPA-EFE/JTF HANDOUT

Pre svog poslednjeg, kobnog leta istim avionom Lokid Ce-130 Herkules iz Manule u Kagajan de Oro je doputovao general Romeo Brauner Junior sa suprugom i troje dece da bi od danas pruzeo dužnost komandanta vojne oblasti.

Prema tvrdnjama nadležnih u filipinskoj vojsci, avion koji se juče srušio bio je u „veoma dobrom stanju“ i sledio je sve operativne protokole tokom leta, pa će istraga morati da pruži konačni odgovor na pitanje šta je tačno izazvalo nesreću aviona Lokid Ce-130 Herkules.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*