Filipini – višestruki svetski bokserski šampion Mani Pakjao kandidat za predsednika

Jedan od najboljih boksera svih vremena, Emanuel „Mani“ Pakjao, formalno je objavio kandidaturu za predsednika Filipina.

Filipinska bokserska zvezda Emanuel „Mani“ Pakjao objavio je kandidaturu za predsedničke izbore u svojoj domovini Filipinima.

Mani Pakjao kandidat za predsednika Filipina

Mani Pakjao kandidat za predsednika Filipina

Četrdesetdvogodišnji Pakjao sada služi kao senator i pripada frakciji vladajuće Demokratske partije Filipina, koja se protivi politici sadašnjeg predsednika, stranačkog kolege Rodriga Dutertea.

Pakjao je poseban po tome što je svetsku titulu osvajao čak 12 puta i to u osam različitih kategorija. U karijeri je zabeležio čak 62 pobede, od čega 39 nokautom, i samo osam poraza, uz dva neodlučena ishoda.

Prvi put kao profesionalac u ring je izašao još 1995. godine, a poslednji meč imao je upravo prošlog meseca, kada je izgubio.

On je medijima izjavio „da je borac i da je uvek bio borac i u ringu i van njega“ i istakao da će se posvetiti rešavanju društvenih problema kao što su siromaštvo i korupcija.

I posle Dutertea, Duterte?

Pakjao, međutim, u istraživanjima javnog mnjenja trenutno po popularnosti zaostaje za ćerkom sadašnjeg predsednika Rodriga Dutertea, Sarom.

Takođe, rivalska frakcija vladajuće partije koju predvodi Rodrigo Duterte namerava da ospori kandidaturu slavnog boksera, koji preti da će ako pobedi na izborima smestiti u zatvor pripadnike sadašnjeg režima odgovorne za korupciju.

Predsednički izbori na Filipinima zakazani su za sledeću godinu. Predsednik Duterte, koji je uzdrmao domaću i privukao pažnju strane javnosti svojom kontraverznom politikom žestokog pritiska na bande koje trguju drogom u kojem su policiji date odrešene ruke da sprovodi tzv. „vansudska pogubljenja“, po ustavu nema pravo da se još jednom kandiduje za istu funkciju.

Zato se očekuje da će on pokušati da se u sledećem mandatu dokopa pozicije podpredsednika, koja na Filipinima zahteva kandidaturu i predstavlja predmet direktnih izbora, isto kao i fotelja predsednika.

Sedamdesetšestogodišnji Duterte, prvi predsednik poreklom s južnog ostrva Mindanao, na tu funkciju je stupio 2016. godine. On je inicirao preokret u dotadašnjoj spoljnoj politici zemlje pokušavši ekonomsko, političko i vojno približavanje s Kinom, s kojom Filipini imaju teritorijalni spor, delimično zbog svog sukoba sa američkom ambasadorom u Manili i administracijom u Vašingtonu u vezi sa zaštitom ljudskih prava.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*