Finska podržava proces evrointegracija Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Pertijem Ikonenom o aktuelnim pitanjima Srbije na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Brnabić je istakla da je strateški cilj Srbije priključenje Evropskoj uniji, ali da su sveobuhvatne reforme u državi, koje je započela prethodna, a nastavila ova vlada, važne, pre svega, za interes građana i dalji ekonomski prosperitet države.

Predsednica je ocenila i da su u ovom trenutku najvažnije promene u oblasti pravosuđa, dodajući da očekuje da će nakon usaglašavanja sa preporukama Venecijanske komisije i završetkom reformi u ovoj oblasti, država dobiti jako, nezavisno i odgovornije sudstvo.

Ikonen je rekao da Finska podržava proces evrointegracija Srbije i proširenje Evropske unije, naglašavajući da će region Zapadnog Balkana biti u fokusu i nakon preuzimanja predsedavanja Finske Savetu Evropske unije u narednoj godini.

On je istakao da njegova država ima dobra iskustva kada je u pitanju regionalna saradnja, ali i borba protiv korupcije, i da su to važna iskustva koja Finska može da prenese našoj zemlji.

Ambasador Finske je pohvalio posvećenost Vlade Srbije i premijerke u uspostavljanju e-vlade, ističući da je transparentnost javne uprave najefikasniji vid borbe protiv korupcije.

Na sastanku je razgovarano i o oblasti vladavine prava i napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, kao i o izradi medijske strategije, kao važnog dokumenta za regulisanje medijskih sloboda.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*