Folksvagen postigao nagodbu sa bivšim čelnicima od 288 miliona evra

BERLIN –

Nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) je saopštio danas da je sa bivšim čelnicima kompanije, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna, postigao nagodbu od 288 miliona evra u vezi sa skandalom“dizelgejt“.

Na ime nagodbe, iz VW-ovog programa osiguranja od odgovornosti direktora i zvaničnika biće isplaćeno oko 270 miliona evra, a u to je uključeno i poravnanje sa bivšim direktorom Audija Rupertom Štadlerom, prenosi agencija Rojters.

Nagodba još treba da bude odobrena na godišnjoj generalnoj skupštini kompanije 22. jula.

folksvagen, logo, auto

Izvor: EPA-EFE (Toms Kalnins)

Folksvagen je krajem marta saopštio da će tražiti odštetu od Vinterkorna i Štadlera zbog kršenja dužnosti vođenja brige prema zakonu o akcijama korporacije.

VW je zaključio da je Vinterkorn prekršio svoju dužnost, jer nije u potpunosti i dovoljno brzo razjasnio okolnosti u vezi sa upotrebom nezakonitog softvera u nekim dizelnim motorima prodatim na tržištu Severne Amerike između 2009. i 2015. godine.

Kao deo dogovora, Vinterkorn i Štadler platiće 11,2 miliona evra, odnosno 4,1 milion evra.

Bivši član Upravnog odbora Audija Štefan Knirš je pristao da plati milion evra, a bivši član Upravnog odbora Poršea Volfgang Hac 1,5 miliona evra, saopštio je VW.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*