Fon der Lajen predlaže prekid vazdušnog saobraćaja sa jugom Afrike

Austrija već zabranila ulazak putnicima iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija

(Foto EPA-EFE/JAMES ROSS)

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će Evropska komisija, u saradnji sa državama članicama, predložiti obustavu vazdušnog saobraćaja iz regiona južne Afrike zbog nove varijante korona virusa koja je otkrivena u Južnoj Africi – B.1.1.529.

Fon der Lajen je to napisala na Tviteru, nakon što je Britanija saopštila da naučnici smatraju da je novoidentifikovana varijanta korona virusa, koja se širi u Južnoj Africi, najznačajnija varijanta otkrivena do sada i da je zato potrebno da se utvrdi da li je otporna na vakcinu.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost je saopštila da varijanta B.1.1.529 ima šiljasti protein koji se dramatično razlikuje od onog u originalnom korona virusu na kome su zasnovane vakcine, prenosi Tanjug.

Južnoafrički naučnici su saopštili da nova varijanta ima „veoma neobičnu konstelaciju mutacije”, koja je zabrinjavajuća, jer bi mogla da omogući virusu da izbegne imunološki odgovor tela i da ga učini zaraznijim.

Austrija zabranila ulazak iz južnoafričkih država

BEČ – Austrija je danas pooštrila pravila za ulazak u zemlju zbog pojave novog soja korona virusa na jugu Afrike.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se zabranjuje ulazak putnicima iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, zemlje koje su uvrštene u regione sa novim sojem, preneo je Tanjug.

Samo državljani Austrije mogu ući u Austriju iz tih zemalja, ali pod strogim merama – desetodnevni karantin, PCR test prilikom ulaska, registracija.

Dodatno se izriče i zabrana sletanja avionima iz ovih sedam afričkih država.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg istakao je da novi soj daje povod za zabrinutost.

„Reagujemo zbog toga brzo i dosledno. Obavezujući karantin za putnike iz ovog dela Afrike treba da pomogne da usporimo globalno širenje novog soja”, poručio je on.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da Austrija reaguje neposredno na aktuelni razvoj.

„Važno je, takođe, da i ostale zemlje EU brzo reaguju”, poručio je on.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*