Fotografija NaDar

U oktobru Galerija Matice srpske počinje sa novim ciklusom kreativnih radionica za decu subotom od 11.00 do 12.30 sati, i to upoznavanjem sa izložbom Portret jednog vremena – Fotografije Feliksa Nadara. Na četiri kreativne radionice pod zajedničkim nazivom Fotografija NaDar, mališani će imati priliku da se upoznaju sa uzbudljivim životom ovog fotografa i njegovim avanturama. Takođe, naučiće nešto o fotografiji, karikaturi, Nadarovim savremenicima koje je fotografisao, a moći će i da maštaju o letilici koja bi ih mogla vinuti u visine.

 

  1. oktobar 2019. godine

FELIKS NADAR I NJEGOVA DRUŽINA

Uvodna radionica je prilika da se mališani upoznaju sa izloženim radovima Feliksa Nadara i sa ličnostima koje su na njima predstavljene. Poslušaće priču o tome kako je Nadar postao fotograf i kako je radio portrete svojih prijatelja i poznanika – čuvenih umetnika, pisaca, glumaca i kompozitora. Mališani će razmisliti o tome šta su ove ličnosti značile za vreme u kom su njihove fotografije nastale, i zbog čega je Nadar odlučio baš njih da fotografiše. U kreativnom delu radionice nacrtaće portrete ličnosti koje su, po njihovom mišljenju, važne za današnje vreme.

 

  1. oktobar 2019. godine

ČAROLIJA SVETA CRNO-BELIH TONOVA

Pošto su na izložbi prikazane stare crno-bele fotografije, radionicu posvećujemo upravo ovoj fotografskoj tehnici. Uz pomoć ilustracija mališanima će biti objašnjeno na koji način su nastajale fotografije u Nadarovom studiju. Takođe, zajedno ćemo pogledati i druge Nadarove fotografije, one koje nisu prikazane na izložbi, i razmisliti o tome da li im crno-beli tonovi u kojima su izrađene daju neku posebnu čar. Na kraju radionice mališani će dobiti posebne kartice na kojima će, koristeći samo crnu i belu temperu, naslikati svoju „fotografiju”.

 

  1. oktobar2019. godine

BALONI I DRUGA LETEĆA ČUDESA

Prateći Feliksa Nadara na njegovom putu ka snu o „letelici težoj od vazduha” deca će videti kako velika dela počinju sa velikim snovima i maštanjima. Kroz priču saznaće kako je Nadar ispunio svoj san da leti balonom i da prvi napravi snimak Pariza iz vazduha, kao i o tome kako je sa svojim prijateljima osnovao Društvo za promociju „letelice teže od vazduha”. Potom će  i sami izmaštati svoju letelicu i napraviti njen model od različitih materijala. Naravno, isto kao što je Nadar svoj balon nazvao Div, mališani će smisliti naziv za svoj izum.

 

 

  1. oktobar 2019. godine

SMEŠNO LICE I ČUDNA FIGURA, TAKO NASTAJE KARIKATURA

Na poslednjoj radionici posvećenoj Feliksu Nadaru, mališani će se upoznati sa ovim umetnikom kao karikaturistom. Imaće priliku da nauče šta je to karikatura, i na koji način je Nadar osobine ljudi koje je poznavao prikazivao uz pomoć smešnog crteža. Nakon što zaključe da karikatura nije uvreda za onoga ko je na njoj prikazan, već samo šaljivi prikaz, mališani će nacrtati svoju karikaturu. Razmisliće najpre o tome šta je na njihovom licu zanimljivo i koje je njihovo najčešće raspoloženje, a zatim će uz pomoć olovke i bojica naglasiti te osobine na svom crtežu ‒ karikaturi.

Kreativne radionice za decu subotom otvorene su za decu uzrasta od 5 do 11 godina. Ulaznica za kreativne radionice iznosi 150,00 dinara.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*