Frikom i Ledo prodati kompaniji Nomad fuds

Hrvatska Fortenova grupa prodala je preduzeća Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, kao i nekoliko manjih društava britanskoj kompaniji Nomad fuds (Foods) za 615 miliona evra, saopšteno je iz Fortenove.

 

Frikom i Ledo prodati kompaniji Nomad fuds

Foto: Pixabay
Zaključenje transakcije planirano je za treće tromesečje ove godine.
S ovim preuzimanjem, Nomad fuds će postati vlasnik brojnih kultnih lokalnih brendova zamrznute hrane sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Evrope.
Završetak transakcije zavisi od regulatornih odobrenja, te odobrenja akcionara Fortenove. Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih deoničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Nomad fudsom, navodi se saopštenju.
Kompanija Nomad fuds je od januara bila u pregovorima s Fortenova grupom o preuzimanju poslovnog sektora zamrznute hrane.
Vodeći je evropski proizvođač smrznute hrane koji ima poznate brendove uključujući Iglo, Brds aj (Birds Eye), Findus, itd. Prema podacima sa veb sajta kompanije, prihodi Nomad fudsa iznose 2,3 milijarde dolara. Sedište kompanije je u Britaniji, a njene akcije su listirane na Njujorškoj berzi.
Proizvodi, prodaje i distribuira smrznute prehrambene proizvode u 13 evropskih zemalja, a pored Britanije, u najveća evropska tržišta kompanije spadaju Italija, Nemačka, Švedska i Francuska. Prema vlastitim računicama, na zapadnoevropskom tržištu slane smrznute hrane drži oko 14 odsto udela.
Autor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*