Frilenseri ponovo odbili predlog Vlade

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da im je Vlada Srbije jutros poslala novi predlog za njihovo oporezivanje, koji se, kako tvrde, gotovo nimalo ne razlikuje od predloga o kojem je diskutovano na sastanku održanom 30. marta i koji je za njih neprihvatljiv.

Udruženje radnika na internetu je odmah po održanom sastanku kategorički odbilo taj predlog, a odbija i danas predloženi.

Udruženje radnika na internetu ne prihvata predlog Vlade Srbije

Udruženje radnika na internetu ne prihvata predlog Vlade Srbije

„Vladi Srbije poručujemo da se o životima desetine hiljada radnika na internetu ne odlučuje kao na pijaci i da i dalje čvrsto stojimo iza svojih zahteva“, navedeno je u saopštenju.

Jasno je, kako smatraju u Udruženju, da je navodni dug neosnovan i da merama koje predlaže, Vlada pokušava da umanji bes radnika na internetu, ali, ističu, ona bes podstiče predlažući rešenja koja radnicima na internetu onemogućuju da nastave sa radom.

Udruženje preduzetnika i frilensera Srbije (UFPS), koje je takođe prisustvovalo sastanku u zasebnom terminu, prihvatilo je predlog „neznatno izmenjenog dužničkog ropstva“ koje se nudi radnicima na internetu, navode iz Udruženje radnika na internetu.

“Taj predlog obuhvata i poreski model koje će važiti od 1. oktobra nadalje, sve do donošenja novog zakona koji bi trebalo da reguliše zakonski i poreski status frilensera i koji predviđa visoke procente tekućeg oporezivanja, koji će mesečne prihode smanjiti do 70 odsto“, navode iz Udruženja radnika na internetu.

„Nećemo dozvoliti pljačku radnika na internetu“

Iz Udruženja radnika na internetu ističu da je UFPS 31. marta poslao svoj predlog Vladi po održanom sastanku i da se, “kako se vidi iz objavljenog saopštenja tog udruženja, oni zajedno sa Vladom učestvovali u predlogu koji im je danas ponuđen“.

“Javno se ograđujemo od UFPS, koje iza odluka svojih pregovarača odbija da stane imenom i prezimenom. Kako nezvanično saznajemo, advokat UFPS-a koji je išao na pregovore sa Vladom ima veze sa Srpskom naprednom strankom, odnosno sa šefom kabineta Ane Brnabić.

„Kako je deo naših članova iz solidarnosti učestvovao i u radu UFPS, znamo da su nakon sastanka izbegavali da razgovaraju i sa sopstvenim članstvom i da ih obaveste o tome šta se desilo u razgovorima u Vladi. Nisu bili voljni ni da obelodane da im je Vlada naložila da podnesu novi predlog niti da se planira da se isti predlog po hitnom postupku usvoji“, navedeno je u saopštenju.

Udruženje radnika na internetu pozivasvoje članove da izađu iz UFPS-a i da nastave da se bore za svoja prava svim raspoloživim sredstvima.

„Nećemo dozvoliti pljačku radnika na internetu“, istuču iz Udruženja.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*