Galerija Matice srpske dobitnik Živa priznanja za liderstvo

Forum slovenskih kultura (FSK), je ove godine u Dvorcu kralja Nikole u Baru u Crnoj Gori dodelio Živa nagrade ‒ prestižna priznanja za najbolje slovenske muzeje. Među dvadeset i pet muzeja iz dvanaest slovenskih zemalja, Galerija Matice srpske ponela je posebno priznanje za liderstvo, dok je glavnu nagradu za najbolji slovenski muzej dobio Muzej političke istorije (Sankt Petersburg, Rusija).

„Nagrada Živa je važna transnacionalna kulturna platforma koja podstiče dijalog, komunikaciju i umrežavanje, promoviše razmenu ideja, znanja i iskustava u polju muzejskog rada i angažovanja javnosti, istovremeno ohrabrujući inovacije, kreativnost, participaciju i inkluziju“, rekla je Andreja Rihter, direktorka Foruma Slovenskih kultura, dodajući da je tokom šest godina svog postojanja ova nagrada okupila više od 115 muzeja. Podsetimo se da je Galerija Matice srpske pre šest godina (2014. godine) bila prvi dobitnik glavne Živa nagrade za najbolji slovenski muzej.

 

Kako je istaknuto u samom priznanju za liderstvo Galerija Matice srpske je postala vodeći umetnički muzej u regionu, ističući se po brojnim saradnjama, dobroj komunikaciji, jasnoj misiji i ciljevima. Delovanjem i dobrom strategijom Galerija promoviše inovativne akcije koje doprinose pozitivnoj promeni u kulturnom i društvenom sektoru. Takođe, Galerija razvija lokalne, regionalne i nacionalne veze, iniciranjem najrazličitijih saradnji kroz projekte i razmene stručnjaka kako u zemlji tako i šire.

Forum slovenskih kultura je platforma za interkulturalni dijalog slovenskih kultura i centar za povezivanje slovenskih država na području umetnosti i kulture, obrazovanja, te nauke i kulturnog turizma. Glavna uloga FSK-a je da čuva i revitalizuje slovenski kulturni identitet prihvatanjem i finansiranjem inicijativa za kulturne projekte i kulturni turizam, za razmene i gostovanja iz svih država slovenskog govornog područja, te aktivnom potragom za odgovarajućim partnerima u svim državama. FSK organizuje brojne festivale, izložbe, konferencije, koncerte i druge događaje koji predstavljaju slovensku kulturnu baštinu i stvaralaštvo.

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*