Generalna proba promocije najmlađih oficira Vojske Srbije

Na platou ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije večeras su, poslednji put s kadetskim činovima, prodefilovali studenti završnih godina Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, dok su ih u stopu odsečnim strojevim korakom pratili podešeloni kadeta mlađih godina. Već sutra će, ukazom predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića kadeti koji su uspešno završili školovanje svečano stupiti u oficirski stroj kao najmlađi potporučnici srpske vojske.

Generalnoj probi promocije najmlađih oficira Vojske Srbije prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

„Srbija je oduvek volela svoju vojsku, volela da služi u svojim jedinicama i da čuva sebe. Sada se vidi i da se vraća poverenje i pouzdanje u vojnički poziv, da je i materijalno bolje nego što je bilo i da je budućnost za one koji izaberu vojni poziv sigurna. Za Vojnu akademiju je velika stvar kada možemo celoj Srbiji da pokažemo šta su naši najbolji, najpametniji, najhrabriji naučili i uradili, a i da Srbiju učinimo ponosnom barem onoliko koliko smo mi na njih“ – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u direktnom uključenju u Dnevnik 2 Radio-televizije Srbije.

Ove godine Vojnu akademiju će završiti 102 kadeta i kadetkinja 139. klase Vojne akademije, među kojima su dvojica kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz MUP-a Republike Srpske. Medicinski fakultet VMA završiće 29 mladića i devojaka 4. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Ovo će biti trinaesti put da se svečana promocija organizuje ispred Doma Narodne skupštine. Već tradicionalno predsednik Republike Srbije uručiće sablje – simbole oficirske časti, najboljim kadetima Vojne akademije, dok će ministar odbrane dodeliti paradne bodeže najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije uručiće pištolje s posvetom najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i službe.

Na sutrašnjoj svečanoj ceremoniji, stroj mladih oficira i kadeta nadletaće vojni vazduhoplovi, a svečanost će upotpuniti nastupi Reprezentativnog orkestra Garde i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, kojoj će prisustvovati najviše državno i vojno rukovodstvo, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva, održaće se sutra u 10 časova ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*