Gigantski teretnjak još blokira Suecki kanal

igantski teretni brod sa kontejnerima „Ever Given“ još je dijagonalno zaglavljen u Sueckom kanalu, dok uprava kanala pokušava da ga oslobodi i ponovo otvori saobraćaj na ključnom plovnom putu za globalni brodski promet između istoka i zapada.

„Ever Given“, brod pod zastavom Paname koji prevozi teret između Azije i Evrope, dugačak 400 i širok oko 60 metara, nasukao se u utorak u uskom, veštačkom kanalu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva.

Više od 150 brodova čeka da prođe kroz Suecki kanal

Više od 150 brodova čeka da prođe kroz Suecki kanal

Brod, u vlasništvu japanske firme „Šoei Kisen KK“, blokirao je saobraćaj u kanalu, ostavljajući na čekanju desetine drugih brodova u Sredozemnom i Crvenom moru.

Pramac broda dodiruje istočni zid kanala, dok mu je krma prislonjena uz zapadni zid. Brod se nasukao na otprilike šest kilometara severno od južnog ulaza u kanal, u blizini grada Sueca, u delu kanala gde je saobraćaj jednosmeran.

Uprava Sueckog kanala postavila je nekoliko remorkera u pokušaju da oslobodi masivno plovilo, uključujući i specijalizovani ploveći bager koji može da premešta 2.000 kubnih metara na sat.

Do sada su bageri pokušali da očiste mulj oko masivnog broda. Remorkeri su ga gurali popreko, pokušavajući da ga pokrenu. Sa obale rovokopač kopa peščanu obalu kanala u koju se zabio pramac broda.

Međutim, brod je i dalje nasukan u istoj poziciji.

Nije poznato kada će se ruta kroz Suecki kanal ponovo otvoriti, a prema nekim procenama ovakva situacija bi mogla da potraje danima.

Blokada je prouzrokovala probleme globalnoj trgovini. Kroz kanal prolazi oko 10 odsto svetske trgovine, a od posebnog je značaja za transport nafte. Zatvaranje bi takođe moglo uticati na isporuke nafte i gasa u Evropu sa Bliskog istoka.

Najmanje 150 brodova čeka da se „Ever Given“ pomeri, uključujući brodove u blizini Port Saida na Sredozemnom moru, luke Suec na Crvenom moru i onih koji su već zaglavljeni u kanalskom sistemu na egipatskom Velikom gorkom jezeru.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*