Glavni grad Podgorica će dati doprinos poboljšanju uslova života osoba obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti

Podgorica – “Glavni grad se sa zadovoljstvom i ove godine pridružio obeležavanju Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti i, kao što vidite, spremni smo da damo svoj puni doprinos podizanju svesti javnosti u vezi sa ovom bolešću i demencijom”, izjavila je danas zamenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić na potpisivanju Memoranduma o saradnji sa NVO “Futura”, a koji se odnosi na poboljšanje uslova života osoba oboljelih od demencije i Alchajmerove bolesti.

“Zajednički cilj nam je da skrenemo pažnju na neophodnost zaštite i unapređenja prava i kvaliteta života osoba sa demencijom i oboljelih od Alchajmerove bolesti. Saradnja između Glavnog grada i NVO Futura postoji već neko vreme, ali potpisivanjem ovog Memoranduma ona će, svakako, biti znatno unapređena, jer se stiču uslovi za preduzimanje određenih konkretnih zajedničkih mera koje će za krajnji cilj imati veći stepen informisanosti građana Podgorice o ovoj bolesti, kao i načinu na koji se treba ophoditi prema obolelima. Verujemo da je to u interesu svih nas, a pre svega u interesu obolelih i njihovih podrodica. Takođe, želim da, u ime Glavnog grada, čestitam NVO „Futura“ na predstojećem pristupanju Britanskom udruženju Alzheimer Society i njihovom globalnom pokretu Dementia Friendly Communities, pri čemu će imati našu punu podršku. Za njih to predstavlja najbolju potvrdu da je ono što rade prepoznato i to i van granica naše Države”, zaključila je Vujačić.

“U duhu dobre saradnje koju smo imali u prethodnom periodu danas smo se odlučili da potpišemo memorandum o saradnji koji će dati doprinos u borbi protiv alchajmera i na taj način pomoći obolelima ali i njihovim porodicama prevashdno. Nastavićemo uspešno da sarađujemo i kao što je već pomenuto mi smo članovi evropskog  i svetskog alchajmera i zajedno ćemo raditi na jačanju platforme kako bi pristupili Dementia Friendly, što znači da će i Podgorica biti prepoznata kao prijatelj obolelima od ove bolesti. Mnoge aktivnosti su u planu i mislim da ćemo ih uspešno sprovesti”, izjavila je direktorica NVO “Futura” Alma Orahovac.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, direktorica NVO “Futura”, Alma Orahovac uručila je zahvalnicu Glavnom gradu zamenici gradonačelnika dr Slađani Vujačić.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*