Godišnjica stradanja srpskih civila u Sijekovcu: Minimiziranje zločina

SARAJEVO –

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) saopštilo je da se danas navršava 29 godina stradanja srpskih civila u selu Sijekovac kod Bosanskog Broda, kada su različite formacije i sa hrvatskim oznakama prešle Savu iz Hrvatske počinile ratni zločin nad stanovništvom srpske nacionalnosti.

Kako se navodi u analizi, motiv i uzrok napada na Sijekovac do danas ostaje pod znakom pitanja.

sijekovac, zlocin

Printscreen Ilustracija

Hrvatsko-bošnjačke snage ubile civile i zapalile pedesetak kuća u selu bez ikakvog povoda, a Hjuman rajts voč (HRV) navodi da nije mogao utvrditi navode o pokolju, jer se, navodno, radilo o oružanom sukobu između srpskih i hrvatsko-bošnjačkih vojnika, pri čemu je, kako HRV tvrdi, poginulo samo dvadesetak vojnika.

U takvoj analizi HRV-a, „civilne žrtve u tom sukobu nastale su slučajno, kada su se meštani našli između dve sukobljene strane“.

Još ciničnija su tumačenja nekih izvora, da je „hrvatsko-bošnjački upad u Sijekovac je bio odgovor na pokušaj srpske paravojske da zauzime Savski most koji vodi prema Hrvatskoj“, pri tome nema odgovora na pitanje šta su radile vojne snage Republike Hrvatske na teritoriji BiH.

U toku tih dejstava zabeležena su zarobljavanja, mučenja i egzekucije srpskih civila na stadionu u Bosanskom brodu.

Sud Bosne i Hercegovine je u maju 2014. godine osudio Zemira Kovačevića na 10 godina zatvora, jer je kao pripadnik Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade, u toku marta i aprila, kao i jula i avgusta 1992. godine na području Bosanskog Broda, sam i sa neidentifikovanim pripadnicima HOS i Hrvatske vojske učestvovao u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*