Gojković i Pištalo položili vence na mestu bombardovane biblioteke na Kosančićevom vencu

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i v.d upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo položili su vence na mestu gde se nekada nalazila Nacionalna biblioteka uništena u bombardovanju Beograda pre 80 godina.

Ministarka Gojković je rekla da je polaganjem venaca na mestu gde se nalazila Narodna biblioteka Srbije obeležen jedan od najtužnijih dana za celokupnu srpsku kulturu i dodala da je od najveće važnosti da pamtimo i prenosimo budućim generacijama značaj ovog dana.

Dana sećanja na stradanje NBS u nacističkom bombardovanju Beograda 1941. godine

Dana sećanja na stradanje NBS u nacističkom bombardovanju Beograda 1941. godine

„To sećanje, crno i teško kao dim knjiga u plamenu za koji kažu da je dve nedelje obavijao Beograd, moramo da sačuvamo od zaborava kao deo naše kulture sećanja“, podvukla je ministarka kulture i informisanja.

Gojkovićeva je rekla da je Srbija nepovratno ostala bez mnogih vrednih knjiga, rukopisa, povelja i drugih pisanih tragova naše kulture tog 6. aprila 1941. godine, ali da namera okupatora da uništi kulturno biće našeg naroda nije uspela.

U bombardovanju uništene su i lične biblioteke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Janka Šafarika…

„O tome koliko je veliko kulturno blago Srbija tog dana izgubila, slikovito govori podatak da su od bombi stradale knjige koje su pokrivale period od gotovo hiljadu godina“, podvuka je ministarka kulture i informisanja.

Jedan od najtužnijih datuma srpske i svetske kulture

Gojkovićeva je podsetila da 6. april nije samo dan kada je u našoj zemlji počeo Drugi svetski rat i kada je nemilosrdno bombardovana prestonica kraljevine Jugoslavije, već i jedan od najtužnijih datuma srpske i svetske kulture.

„Pre tačno 80 godina, u bombardovanju Beograda Narodna biblioteka Srbije bila je jedna od prvih meta nacističkih aviona. Njeno razaranje 1941. godine spada među najveće zločine nad kulturom koje su nacisti počinili u Evropi. Tog dana, uništavanjem nacionalne biblioteke, jedne od najznačajnijih ustanova kulture svake države, pokušano je zatiranje kulturnog i nacionalnog identiteta jednog naroda“, rekla je ministarka.

Gojkovićeva je ocenila da je, uprkos mnogim stradanjima u istoriji i globalno teškim vremenima, Srbija danas zemlja napretka.

„Do važnih pomaka došlo je i u oblasti kulture, a država i resorno ministarstvo posebnu pažnju poklanjaju bibliotekarstvu. Sve veća sredstva opredeljuju se za otkup knjiga za biblioteke širom Srbije, a nemali broj biblioteka rekonstruisan je i opremljen savremenom tehnologijom“, istakla je ministarka kulture i informisanja.

Gojkovićeva je rekla da su za dalji razvoj kulture, uz velika ulaganja, glavna pokretačka snaga ljudi i njihova posvećenost poslu u ovim izazovnim vremenima i na tome im se zahvalila.

Ministarka kulture i informisanja je podsetila da je Narodna biblioteka Srbije nedavno dobila upravnika za koga veruje da će ovu ustanovu voditi na dostojan način i da će uspeti da je učini vidljivijom na međunarodnom planu.

„U tome i drugim važnim poslovima, kao što je izgradnja novog depoa, imaće punu podršku Ministarstva kulture i informisanja“, zaključila je Gojkovićeva.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*