Gojković otvorila izložbu „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

Beograd, 01.09.2021 – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu pod nazivom „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ u Spomen-parku „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu, povodom obeležavanja 80. godišnjice zločina koji su nacisti počinili nad stanovnicima Kragujevca i isto toliko od osnivanja prvih jasenovačkih logora krajem avgusta 1941. godine, i tom prilikom istakla da Jasenovac predstavlja, ne samo tragičnu istorijsku činjenicu, već i simbol celokupnog stradanja srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

 

„Ova izložba, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, svojim konceptom i porukama daje realan prikaz tragičnih istorijskih događaja i ujedno pokazuje u kom pravcu kultura sećanja Republike Srbije mora da se razvija“, napomenula je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na važnost podrške ovoj izložbi, filmu „Dara iz Jasenovca“ i drugim kulturnim sadržajima koji govore o monstruoznosti logora Jasenovac i drugih stratišta širom Nezavisne države Hrvatske i dodala da država Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja neguju kulturu sećanja, odužuju se nevinim žrtvama i doprinose otkrivanju pune istine o verovatno najbolnijem mestu celokupne srpske istorije.

 

„Naša je zajednička obaveza da od istorijskog zaborava i pokušaja krivotvorenja prošlosti sačuvamo dostojanstveno sećanje na sve pripadnike srpskog naroda stradale tokom genocida počinjenog na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske. To ćemo na najcelovitiji i najtrajniji način učiniti tako što ćemo dodatno ojačati naučna istraživanja i snažnije afirmisati kulturu sećanja i politiku pamćenja u našem društvu“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je konstatovala da su autori postavke u prvi plan izneli lične priče ljudi i njihove doživljaje dešavanja nad kojima nisu imali nikakvu kontrolu ocenivši da izložba daje mogućnost upoznavanja sa tim ljudima, njihovim strahovima, nadama, borbom da prežive i, nažalost, načinom na koji je većina njih završila svoje postojanje.

„Strahote koje su se dešavale u Jasenovcu i drugim logorima, iz perspektive  savremenog sveta teško je i zamisliti. Zbog toga je važno da mlađe generacije dobiju potpunu sliku o tome koliku cenu su Srbi, Jevreji i Romi platili za slobodu u dvadesetom veku. Istina o zločincima i njihovim nedelima treba da posluži i kao večna opomena čitavom čovečanstvu da zlo ne poznaje granice“, navela je ministarka kulture.

Gojković je podvukla da izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“, pored sprečavanja zaborava tragičnih ljudskih sudbina, pruža priliku i za bolje razumevanje i sagledavanje naše prošlosti, kao i budućnosti, te da se ovakvo stradanje nikada više ne sme ponoviti i podsetila da su na to ukazali i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na nedavnom otvaranju izložbe monahinje Marije iz manastira Jasenovac, pod nazivom „Sveti Novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“.

„Slobodno možemo reći da je srpski narod u ovom delu Evrope pretprpeo možda najveće žrtve i masovna razaranja za vreme Drugog svetskog rata. To je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih ne smemo dozvoliti sve prisutnije pokušaje revizije naše istorije. Falsifikovanje istorijskih činjenica i konteksta je ruganje žrtvama koje su ubijene isključivo zbog svoje etničke i verske pripadnosti i novo povređivanje rane koja je još uvek otvorena“, zaključila je Gojković.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*