Gojković: SNP je simbol kulture Novog Sada, Vojvodine i Srbije

Beograd, 30.03.2021 – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 160 godina od osnivanja Srpskog narodnog pozorišta i istakla da je SNP uspeo da prevaziđe sve nedaće i neretko prilično nepovoljne okolnosti po čitav narod i državu, postane i ostane simbol kulture Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Osvrnuvši sa na istorijat pozorišne kuće čiji se 160. rođendan danas proslavlja, Gojković je podsetila na sve poslenike kulture koji su učestvovali u izgradnji slavnog imena SNP-a a čiji se doprinos ogleda u stvaranju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, vrhunske glumce, umetnike i najveća imena koja su režirala na sceni tog pozorišta.

„Razvojni put ovog pozorišta potvrda je da entuzijazam, trud, umeće i upornost velikana koji su igrali na ovim daskama pobeđuju i najveće zlo, te da prave umetničke vrednosti uvek nađu put do publike i zauzmu počasno mesto na kulturnoj sceni“, izjavila je ministarka kulture.

Govoreći o značaju SNP-a Gojković je ocenila da nije slučajno što naziv tog pozorišta sadrži reč „narodno“ imajući u vidu da su se predstave od samog njegovog osnivanja izvodile po čitavoj nekadašnjoj Jugoslaviji, te da nije bilo mesta koje nije ugostilo dramske, operske i baletske izvođače Srpskog narodnog pozorišta. Ministarka kulture istakla je da ne treba zaboraviti i činjenicu da je najstarije srpsko profesionalno pozorište na reprezentativan način predstavljalo našu zemlju i kulturu na brojnim nastupima u inostranstvu kao i to da je često bilo domaćin najuglednijim kućama i umetnicima iz Evrope i sveta.

Gojković je tom prilikom naglasila da je u trenutku kada se čovečanstvo suočava s jednim od najvećih izazova u svojoj istoriji, upravo kultura ta koja deluje kao hrana za dušu i pomaže da se lakše prevaziđe svakodnevica.

„Situacija sa pandemijom nije prvi primer koji pokazuje da je kultura možda i potrebnija i delotvornija u teškim vremenima. Kako je to davno primetio jedan od najpoznatijih upravnika ove ustanove Antonije Hadžić, ̓pozorištu je zadatak da nas upozna sa životom u svim nijansama njegovim̕, i zato čvrsto verujem da ćemo u skoroj budućnosti ponovo moći da uživamo u pozorišnim, baletskim i operskim predstavama, bez ikakvih ograničenja i distanci“, rekla je Gojković.

Ministarka kulture skrenula je pažnju na važnost institucija kulture čiji značaj prevazilazi granice jednog grada, regiona, poput SNP-a i koje uz to imaju i izraženi obrazovni karakter budući da je jedan od glavnih ciljeva Ministarstva kulture i informisanja stvaranja nove publike, u prvom redu iz redova generacija koje stasavaju u doba tehnološke revolucije.

 

„Kako bi danas mladi bolje upoznali kulturu i umetnost u svim oblicima, mora se početi sa onim što ima neupitnu vrednost i iz čega nastaju osnove za sve ostalo i savremeno. Uloga ustanova kao što je Srpsko narodno pozorište u tom procesu nemerljiva je. Ljubav prema glumi, igri, muzici i umetnosti uopšte, održala je ovu instituciju i udahnula joj život koji traje i danas i verujem da će trajati još dugo godina“, zaključila je Gojković.

 

Na proslavi Dana pozorišta, dodeljena su najviša priznanja Srpskog narodnog pozorišta, Zlatne i Srebrne medalje kao i godišnje nagrade i pohvale članovima Srpskog narodnog pozorišta za njihova značajna umetnička i profesionalna dostignuća.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*