Gojković: Zaustaviti prodaju umetničkih dela stečajnog dužnika

Beograd, 14.05.2021 –  Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predala je danas zahtev Agenciji za licitiranje stečajnih upravnika da se hitno obustavi prodaja umetničkih dela stečajnog dužnika „YES YUGOEXPORT SISTEM- YES KORPORACIJA DD BEOGRAD“, koja je zakazana za 18. maj 2021. godine.

Gojković je u zahtevu direktorki Agencije Dragici Petrović navela da rešenjem Muzeja Grada Beograda od 12.5.2021. godine za pokretna kulturna dobra utvrđena su umetnička dela likovne i primenjene umetnosti, od čega 124 likovna dela i 24 dela primenjene umetnosti, koja su predmet prodaje putem javnog nadmetanja.

Ministarka kulture i informisanja je ukazala da, imajući u vidu da su predmetna dela proglašena za kulturno dobro, kao i da su utvrđene mere zaštite navedenih kulturnih dela, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, stečajnom dužniku zabranjeno je da se njima raspolaže u cilju prodaje, poklona ili njihove upotrebe u komercijalne svrhe.

Ministarstvo kulture i informisanja na ovaj način pridružuje se zahtevu Pravobranilištva Grada Beograda upućenom Agenciji za licitiranje stečajnih upravnika i Privrednom sudu u Beogradu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*