Gotovo 150 Palestinaca povređeno u sukobima sa izraelskom vojskom

(EPA-EFE/ALAA BADARNEH)

BEITA – U današnjim sukobima Palestinaca koji demonstriraju protiv izraelske kolonizacije i izraelskih vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali povređeno je gotovo 150 Palestinaca, većinom suzavcem, javili su spasioci.

Stotine Palestinaca okupilo se tokom popodneva kod sela Beita, vrućoj tački poslednjih meseci, da protestuju protiv divljeg jevrejskog naselja kod susednog Evijatara, preneo je fotograf agencije Frans pres koji je video više povređenih.

„Poslednjih sati neredi su izbili blizu punkta Givat Evijatar, južno od Nablusa. Stotine Palestinaca bacali su kamenje na izraelske vojnike koji su uzvratili sredstvima za borbu protiv demonstracija”, saopštila je za Frans pres izraelska vlada.

Palestinski Crveni krst javio je da je bilo 146 povređenih među demonstrantima uključujući devetoro pogođenih bojevim mecima, 34 gumenim mecima, a više od 80 suzavcem.

Vojska je potvrdila da je dvoje lakše povređeno u njenim redovima i da su prebačeni u bolnicu.

Izraelski kolonisti smestili su se početkom maja na brdu blizu Nablusa da bi osnovali divlje naselje Evijatar, bez dobijanja dozvole izraelske vlade.

Posle višemesečnih sukoba i tenzija dogovor je postignut sa kolonistima iz Evijatara koji su otišli odatle, ostavili svoje prikolice, dok izraelsko ministarstvo odbrane ne razmotri prava na vlasništvo zemlje da bi se utvrdilo da li može da se smatra izraelskom, prenosi Beta.

Ako ministarstvo odluči u prilog kolonista njima će biti dozvoljeno da ostanu trajnije na tom mestu. Dok se čeka odluka izraelska vojska ostaje na tom mestu.

Gradonačelnik Beite odbacio je sporazum postignut sa kolonistima i rekao da će se sukobi i demonstracije nastaviti dok Izraelci ostanu na njihovim teritorijama.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*