Graditi odnose sa Bošnjacima, ne ostavljamo Republiku Srpsku bez podrške

BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Beograd obavešten i da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini uz poruku da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu, kao i da će izaći sa predlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara o tenzičnoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon što su predstavnici Republike Srpske napustili institucije BiH zbog inicijative odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se u krivični zakon u toj zemlji uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.

aleksandar, vucic

Izvor: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Vučić je rekao da Beograd sa pažnjom prati događaje i u Sarajevu i Banjaluci uz ocenu da nametanje i oktroisanje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate.

“Ne ulazim u sve mere i kontramere, to se dešava u drugoj zemlji, ali smo obavešteni i pratimo sve, a ono što je izvesno je da ne možemo da ostavimo Republiku Srpsku u ekonomskom i bilo kom drugom pogledu bez podrške Srbije“, poručio je Vučić na pred konferenciji u Palati Srbija.

Na konstataciju novinara da su sve oštriji tonovi u Sarajevu i da se očekuje najveće zaoštravanje odnosa u BiH od završetka građanskog rata i pitanje da li se može izbeći ozbiljniji sukob, Vučić je rekao da se “plaši da atmosfera jeste najteža i najuzavrelija od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nadam se da svi razumeju da su mir i stabilnost prioritet i da moramo da razmišljamo o ekonomiji i o tome kako da živimo zajedno“, kazao je Vučić.

Dodao je i da je će izaći sa konkretnim predlozima kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

“Ponoviću to, iako sam video da su mnogi napadali, da moramo da pokušamo da sa njima izgradimo bratske odnose u budućnosti. Nisam siguran da su sve izjave njihovih lidera iz Sarajeva od velike pomoći, ali to je već druga stvar“, rekao je Vučić.

Naveo je da narodi moraju da u određenim trenucima donose važne istorijske odluke koje, kako kaže, ne moraju uvek da se dopadaju političarima.

Vučić je najavio da će 4.avgusta u Busijama biti obeležena godišnjica progona srpskog življa i, kako je rekao, najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata u Evropi, kao i da će tog dana imati susret sa rukovodstvom Republike Srpske i da će sa njima o svemu razgovarati.

Situacija u BiH ozbiljna, apelujem na mir

Predsednik ponovo je  apelovao na mir u BiH, uz ocenu da je situacija u toj zemlji „mnogo ozbiljna“ i bilo kakvi sukobi ne bi doneli ništa dobro nikome, i poručio – ako u tome ne uspemo bićem krivi i jedni i drugi.

Vučić je n kometarišući izjavu lidera SDA Bakra Izetbegovića, da zvaničnici Republike Srpske ne bojkotuju institucije BiH, već su želeli ranije da odu na godišnji odmor, rekao da se uvek plaši kada se u ovako važnom poslu, kako kaže, suočite sa nečim što se naziva „nepodnošljiva lakoća neodgovorosti.

„I ako to suštinski ili cinično nazivate godišnjim odmorom, onda je najbolje da nemam komentar. Plašim se da je situacija mnogo ozbiljnija“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Predsednik je onima koji, kako je istakao, govore da Srbi i Republika Srpska gube, poručio da „nikada nije dobio i pobedio onaj kome j je stranac pomagao u nametanju odluka o Srbima.

Stava je da Bošnjaci, Hrvati i Srbi treba sami da donose odluke u BiH o tome kako dalje i kako da nam svima bude bolje.

„Nama je mir ne samo delotvoran i blogorodan, već je i uslov svakog napretka. Srbija je uspela da od zemlje gubitnika postane zemlja među najboljima u Evropi. Ko će da investira u fabrike, ako nemamo mir. Ko će da dobije sukobom“, upitao je Vučić.

Onima koji u BiH neguju retoriku sukoba poručio je i da se nada da će, kada o tome razmišljaju, misliti i o tome da to neće pogoditi nekog drugog, već svakog od nas.

„Zato ja apelujem na mir da u narednih pet deset godina uspostavimo najpre prijateljške, a onda bratske odnose sa Bošnjacima, jer ako te ne učinimo bićemo krivi i jedni i drugi’, naveo je Vučić.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*