Građani BiH u u Evropsku uniju sa skeniranim licem i otiscima

SARAJEVO –

Od 2022. državljani BiH će pored pasoša prilikom ulaska u Evropsku uniju morati da skeniraju kažiprst jedne ruke, dok će prilikom prvog prelaska na teritoriju EU skenirati lice i dati otiske četiri prsta jedne ruke.

Ova pooštrena mera EU objavljena je u Varšavi na konferenciji u organizaciji Fronteksa, potvrdio je direktor Granične policije BiH Svevlad Hofman, prenosi Klix.

                                                                   EPA

„Dosadašnji sistemi zaštite koji su danas aktuelni su pokazali da je kriminal toliko napredovao da se mogu menjati fotografije na važećim putnim ispravama. Da bi se adekvatno odgovorilo na taj kriminal koji je posebno izražen za krijumčarenje ljudi, što je trenutno zlatna koka za krijumčare, doneta je odluka o pooštrenim merama“, rekao je Hofman.

Zbog svega navedenog državljani trećih zemalja, odnosno onih koji nisu građani Evropske unije, biće podvrgnuti utvrđivanju autentifikacije.

„Svi državljani trećih zemalja od februara 2022. biće podvrgnuti dodatnim graničnim proverama, poput toga da će putnici koji prvi put budu prelazili granicu EU pored pasoša potvrditi identitet na način da će im biti skenirano lice i uzet otisak četiri prsta desne ruke. To će biti pohranjeno u posebnu bazu koja će egzistirati u policijama unutar EU“, rekao je on.

To znači da će, objašnjava Hofman, državljani BiH i u letnjoj sezoni, kada su velike gužve na granicama, morati da daju otisak prsta.

„Za nas je to posebno interesantno, jer većina naših državljana putuje u Hrvatsku ili kroz Hrvatsku dalje u EU. Teško je sada spekulisati, ali sigurno da će to dodatno usporiti saobraćaj putnika iz BiH ka EU koji nemaju pasoš neke od zemalja EU“, rekao je Hofman.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*