Građani koji vode sporove protiv banaka mogu da odahnu

U Skupštini neće biti autentičnog tumačenja tri zakona, koje bi obesmislilo tužbe koje građani vode protiv banaka, a o čemu se spekulisalo proteklih dana. Iako je sednica skupštinskog Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja otkazana – advokati su bili u jednodnevnom štrajku upozorenja.

Ključeve u brave kancelarija na 24 sata stavili su advokati širom zemlje. Razlog – najavljena, u međuvremenu otkazana sednica skupštinskog Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja.

Na njoj je trebalo da se ramatra autentično tumačenje odredbi tri zakona, pod koje potpadaju bankarski sporovi.

Upućeni kažu da bi u praksi to značilo da se poništava stav Vrhovnog kasacionog suda iz 2018. da je naplata troškova obrade kredita nezakonita.

„To bi značilo da građani sporove koji su u toku gube, a one koji su dobili bili bi dovedeni u situaciju da se ti sporovi sada ponovo aktiviraju po tužbama banaka protiv građana i da izgube sporove i da moraju da vrate novac bankama. To bi bila direktna posledica usvajanja ovih autentičnih tumačenja“, objašnjava predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac.

Na predlog o autentičnim tumačenjima, koji su podnela tri poslanika, stavljena je tačka, kaže predsednik parlamenta Ivica Dačić.

„To pitanje je tek trebalo da se razmatra u narednom periodu, da je ostalo u proceduri. Pošto ti predlozi više nisu u proceduri, sada nema nikakvih nagoveštaja niti mogućnosti da dođe ponovo podnošenje, odnosno razmatranje“, ukazuje Dačić.

Odluku da se predlog ne razmatra pozdravila su strukovna udruženja. Kažu, to bi bilo zadiranje zakonodavne u sudsku vlast.

Reagovalo je i Ministarstvo pravde.

„Svesni smo izazova sa kojima se suočavaju privredni i finansijski sektor, kao i pravosuđe zbog postojanja masovnih tužbi u bankarskim sporovima. U tom smislu, Ministarstvo pravde posvećeno radi na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, čije odredbe treba da dovedu do smanjenja broja tužbi, rasterećenja pojedinih sudova, kao i smanjivanja troškova za Republiku Srbiju koji su posledica bankarskih sporova, imajući u vidu da država isplaćuje ogromna sredstva zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku“, navela je ministarka pravde Maja Popović u pisanoj izjavi.

Pred sudovima, procenjuje se, ima oko 200.000 tužbi protiv banaka.

Do sada je doneto 10.000 pravosnažnih presuda – da građani mogu da naplate svoj novac, jer su banke postupale nezakonito.

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*