Građani sigurni uz svoju Vojsku

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarali su sa poručnikom Dušanom Trajkovićem koji je 8. avgusta spasio život mladiću izvučenom bez svesti s dna bazena „Čair“ u Nišu.

Čestitajući na hrabrom podvigu, ministar Vulin je istakao da je poručnik Trajković pokazao da je hrabar čovek, baš kao što je svaki pripadnik Vojske hrabar i spreman da uvek pomogne svojim sugrađanima i da uvek bude uz svoju zemlju, ali je pokazao da je obuka ono što nas razlikuje i ono što nas odlikuje. Pripadnici Vojske Srbije, pored ljudskih kvaliteta, moraju da budu obučeni i sigurni u sebe i moraju da znaju kako da pomognu.

Upravo zato je Minstarstvo odbrane pokrenulo širu akciju i sa Ministarstvom prosvete, ali i uz promene svoje organizacione strukture, da u najvećoj mogućoj meri omogući stanovništvu da bude obučeno i da bude spremno da reaguje u situacijama u kojima su ugroženi životi ili imovina u našoj zemlji.

„Svi zajedno moramo da se podsetimo onih veština koje su nas nekada krasile, svih onih veština koje nekada mogu da čine razliku između života i smrti. Zato će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, sa čitavom državom, nastaviti da radi na tome da se nivo veština koje su nam neophodne proširi i van Vojske Srbije i da to ne bude privilegija jednog uskog kruga pripadnika Vojske, već da se veštine koje pomažu u čuvanju života i imovine, prošire i da se vratimo na ono što smo nekada znali“ – poručio je ministar Vulin.

Ministar je dodao da se Vojska Srbije oprema i naoružava i u vrlo kratkom vremenu pokušava da nadoknadi višedecenijski nemar i jaz između nas i najsavremenijih armija sveta, ali više od svega Vojska Srbije vodi računa o kvalitetu ljudi koji je čine.

General Diković, uz čestitke poručniku Trajkoviću, istakao je da taj humani gest potvrđuje da pripadnike naše Vojske krasi odvažnost, hrabrost i vera u sopstvene mogućnosti, dodajući da je u suštini, ulaganje u Vojsku Srbije i njene sposobnosi, ulaganje u bezbednost svakog našeg građanina.

„Građani Republike Srbije mogu biti sigurni da će se pripadnici Vojske u svakoj situaciji naći na usluzi i pomoći da, svojim delovanjem, kako u miru, tako i u ostalim situacijama, apsolutno zaštite bezbednost i interese Republike Srbije“ – poručio je general Diković dodajući da je poseban akcenat stavljen na obuku pripadnika naše vojske.

Govoreći o podvigu mladog poručnika, načelnik Generalštaba je istakao da je on ispoljio i hrabrost, dodajući da je „hrabar onaj koji zna, zna da savlada strah i koji je siguran u sebe, pre nego što krene u akciju, da će to uspešno završiti“, naglašavajući da su takvi pripadnici, danas možda više nego ikada, potrebni Vojsci Srbije.

Pričajući o svom humanom gestu, poručnik Trajković, pripadnik Komande 49. logističkog bataljona, rekao je da je provodio dan na godišnjem odmoru kraj bazena, kada je ugledao kako spasilac izvlači mladića.

„Bez razmišljanja sam pritrčao, krenuo sa reanimacijom, i masažom srca i veštačkim disanjem uspeo sam da povratim puls i disanje davljeniku“ – objašnjava poručnik Trajković dodajući da je u toj situaciji primenio obuku iz prve pomoći koju je naučio tokom školovanja na Vojnoj akademiji i na obuci u svojoj jedinici.

Prema njegovim rečima, u tom trenutku je bio koncentrisan da da sve od sebe kako bi spasio život sugrađaninu kome je pomoć bila potrebna.

Ministar Vulin i general Diković nagradili su poručnika Trajkovića i njegovu porodicu sedmodnevnim boravkom na Tari.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*