Gradonačelnik Bakić: Molim Subotičane da se vakcinišu

Poštovani građani Subotice,

Jasno je da smo neke bitke protiv korona virusa dobili, zahvaljujući velikom trudu svih činilaca našeg državnog sistema. Situacija je mnogo bolja nego prethodnih meseci ali to je, nažalost, izazvalo preveliko opuštanje i stopa vakcinacije u našem gradu je drastično opala.
Ovim putem pozivam, naročito mlade, Subotičane da dođu na punkt za imunizaciju u Novoj opštini i vakcinišu se nekom od ponuđenih vakcina. Sve su dostupne i nije potrebna posebna prijava, osim za „Sputnjik V“ za koji je potrebno prijaviti se putem portala elektronske uprave: https://imunizacija.euprava.gov.rs/ ili na broj telefona: 0800 222 334.

14390_1.jpg

Moram da podsetim da je u našem gradu, zaključno sa 27. junom sa obe doze vakcinisano 44.073 Subotičana, što je 39,6% stanovnika i to računajući po realnoj proceni trenutnog stanja, a ne po rezultatima popisa od pre jedne decenije.
Sa trenutnim brojem vakcinisanih naš grad, koji je peti po veličini u Srbiji, nije u prvih pet po stopi imunizacije. To je zabrinjavajuć podatak, ne zbog neke potrebe da se nadmećemo ili dokazujemo, već zbog medicinske činjenice da, bez imunizacije 70 – 90% građana, nećemo moći da očekujemo potpuni nestanak virusa iz naše sredine.
Što duže virus opstaje među onima koji nisu vakcinisani, povećava se mogućnost pojave novih sojeva i sve je izglednije da će se epidemiološka situacija u našem gradu drastično pogoršati na jesen.
Podsećam da svaki dan i dalje imamo smrtne slučajeve u zemlji, a da je među onima koji su primljeni u bolnice najveći broj nevakcinisanih. Poražavajuće je što je stopa vakcinacije mnogo bolja u nekim zemljama koje su kasnije dobile vakcine od Srbije. Ne smemo dozvoliti da, nakon mnogih bitaka koje su dobili naši lekari, izgubimo rat protiv korona virusa. Zato apelujem na one koji nisu primili vakcinu, da se ne povode za suludim teorijama koje podrivaju zdravstvenu bezbednost zemlje i ugrožavaju živote, već da učine ono što je najbolje za njihovo zdravlje i zdravlje svih u Srbiji i pristupe vakcinaciji.
U Subotici,

29.6.2021. godine

GRADONAČELNIK
Stevan Bakić

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*