Gradonačelnik Subotice: Sugrađanku N.P. napali vlasnički psi

SUBOTICA: Mobilizacijom i intervencijom svih nadležnih službi, ustanovljeno je da našoj  sugrađanki N.P. (55) u utorak, 16. februara, na Senćanskom putu, na parking-prostoru ispred ustanove ’Kuća zdravlja’ i zgrade Suda teže telesne povrede nije naneo čopor pasa lutalica, već da su to učinili – vlasnički psi, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.
s
Foto: subotica.rs

Kako je dodao na konferenciji na konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće, žena se oporavlja od zadobijenih povreda i nadaju se da će biti dobro, a Grad Subotica će pomoći u čemu god bude potrebno.

Po njegovim rečima, predmet je u nadležnosti tužilaštva, koje će preduzeti dalje korake.

Uz apel na vlasnike da ne napuštaju svoje kućne ljubimce i ne puštaju ih na ulicu, gradonačelnik Bakić je rekao da vlasnici pasa na taj način krše i Zakon, a i ugrožavaju živote svojih sugrađana.

Tužilaštvo prikuplja još podataka u vezi s ovim slučajem i preduzeće dalje korake. Glavni vinovnik napada na našu sugrađanku je oduzet od svog vlasnika i smešten je u azil za pse. Povređena N. P. ga je prepoznala i potpisala zapisnik da joj je upravo taj pas naneo sve povrede na glavi. Ime i adresa vlasnika su, takođe, poznati. Vreme, nažalost, ne možemo da vratimo, ali možemo da utičemo da se ovakva situacija više ne ponovi, jer 90 odsto napada na ulicama učine vlasnički psi. Molim građane da se dozovu pameti i brinu o svojim ljubimcima, naglasio je gradonačelnik.

Grad Subotica ulaže dosta u rešavanje kompleksnog problema pasa lutalica, podsetio je, i poručio da će svi neodgovorni vlasnici pasa biti sankcionisani i da će protiv njih biti maksimalno primenjene sve zakonske mere.

U rešavanje problematike vezane za pse lutalice, Grad Subotica je u januaru ove godine za rad Službe zoohigijene JKP ‘Čistoća i zelenilo’ izdvojio nešto više od dva miliona dinara, zaključio je Bakić.

Šef Službe zoohigijene JKP „Čistoća i zelenilo“, Aleksandra Bukvić Eređin, navela je da je već po prvom opisu pasa koje su dali radnici suda i autobuske stanice, bilo je sumnjivo da su u pitanju lutalice.

Rekli su nam da je u pitanju nekoliko manjih pasa i jedan nalik na haskija, da je crn, sa različitim očima i šiljastim ušima, što je nama bio signal da je vrlo teško da je u pitanju pas lutalica. U saradnji sa Komunalnom milicijom obišli smo kraj i pronašli opisanog psa i oduzeli ga od vlasnika. Tog psa smo i ranije viđali na javnoj površini, ali kada smo pokušali da ga uhvatimo zatekli smo ga u dvorištu bez lanca. To nam je bio pokazatelj da on izlazi napolje. Pas je smešten u Prihvatilište i radi se njegova procena i veterinarska kontrola, rekla je Aleksandra Bukvić.

Foto: subotica.rs

Kada su povređenoj Subotičanki, dodala je, pokazali sliku psa, ona se jako potresla, potvrdila da ju je on napao i u suzama rekla da sklone fotografiju jer nema snage da je gleda.

Prema rečima načelnice Komunalne milicije Laure Rajnović Evetović, Komunalna milicija je samo tokom ove godine dobila 250 prijava protiv napada pasa na ulicama Subotice, a izdato je 20 prekršajnih naloga.

Za vođenje psa bez povodca kazna je 8.000, a ukoliko životinja nije vakcinisana i čipovana sankcija za vlasnika je, po prekršajnom nalogu, 5.000 dinara. Nedavno su dva vlasnička staforda na Bajskom putu napala jednu ženu, ali su je, srećom, prolaznici odbranili. Od svih napada pasa koji su se desili ove godine, u 98 odsto slučajeva radi se o vlasničkim psima, navela je Laura Rajnović Evetović.

Izražavajući zahvalnost gradonačelniku Bakiću, svim nadležnim službama i medicinskom i nemedicinskom osoblju Opšte bolnice Subotica, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, Slobodan Milošev, podvukao je da je, iako su prve informacije ukazivale na to da se radi o psima lutalicama, detaljnom istragom i utvrđivanjem činjeničnog stanja ustanovljeno da su našoj sugrađanki N.P. povrede naneli vlasnički psi.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*