Grafit „Srbe na vrbe“ na zgradi počasnog konzulata u Plovdivu

Na zgradi Počasnog konzulata Republike Srbije u Plovdivu sinoć je latinicom ispisan grafit „Srbe na vrbe“. Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je nadležne organe u Bugarskoj da najhitnije reaguju i pronađu vinovnika ovog uznemirujućeg incidenta.

Ambasada Srbije u Sofiji je zvaničnim putem obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske o ovom vandalskom činu i nedvosmislenom aktu mržnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Grafit

Grafit „Srbe na vrbe“ na zgradi počasnog konzulata u Plovdivu

„Reč je o pokliču pod kojim su činjeni najmonstruozniji masovni zločini nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje nacističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske, i koji je bio šovinističko geslo i tokom proterivanja srpskog stanovništva iz Republike Hrvatske u takozvanim operacijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja'“, navodi se u saopštenju.

„Uvereni smo da nije reč o provokaciji upućenoj od bugarskih građana, budući da su naše države i narodi uspostavili visok nivo poverenja i prijateljskih odnosa, zbog čega upravo i verujemo da će brzom i odlučnom reakcijom incident biti rasvetljen, a počinilac priveden pravdi“, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*