Grčka otvara vrata za turiste

Atina ne želi propalu sezonu (Foto EPA-EFE/Alexandros Beltes)

Atina – „Grčka će u svakom slučaju otvoriti svoje granice za turiste. Bez obzira na to da li je reč o vakcinisanima ili onima koji imaju PCR ili test na antitela, u svakom slučaju biće dobrodošli, nezavisno od bilo kakvih sporazuma”, poručio je ministar turizma Haris Teoharis i podsetio da nije slučajno da je ovogodišnja sezona zamišljena pod parolom: „Grčka je sve što vam treba!”

Ovdašnji mediji prenose da ministar demantuje glasine da je upravo turizam prošlog leta doprineo povećanju broja zaraženih koronom. Podseća da je Grčka bila najbezbednija zemlja za turiste, da su svi stanovnici nekoliko ostrva bili vakcinisani i da će do 14. maja, kada je zvanično najavljeno otvaranje sezone, cepivo primiti i svi zaposleni u sferi turizma. Oni koji ne budu obuhvaćeni pelcovanjem testiraće se bar jednom nedeljno.

Ukoliko se EU do početka leta usaglasi i pripremi sertifikat o vakcinaciji, naročito ako budu priznate i ruska i kineska vakcina, biće lakše putovati ali Grčku, prema rečima Teoharisa, ništa neće zaustaviti u nameri da svima koji ispunjavaju uslove otvori vrata. Privreda zemlje u kojoj turizam čini 20 odsto BDP-a ne bi izdržala još jednu propuštenu sezonu, turistički krah kao prošlog leta kada je Grčka ugostila oko 7,4 miliona turista što je više od četiri puta manje nego najuspešnije 2019. kada je u zemlji letovalo 31,3 miliona turista. Od 18 milijardi koje je zaradila te godine, turizam je lane ostvario samo četiri milijarde evra, recesija je dostigla osam odsto, što je dodatni pritisak na zemlju koja i dalje ima jedan od najvećih spoljnih dugova u svetu, sada već 207 odsto BDP-a.

Agencije i privatnici ovog leta se rukovode politikom rezervacija bez uplate avansa ili penala za otkazivanje pa je većina raspoloživih kapaciteta već bukirana. Tvrde da su cene niže za 25 odsto u odnosu na prošlu godinu i čak 60 odsto u poređenju sa 2019. To znači da u vili za šestoro ljudi na Skoplosu nedeljni smeštaj u zavisnosti od meseca iznosi od 800 do 2.000 evra, na Mikonosu 2.200 dok je 2019. cena bila 4.800 evra, na Zakintosu od 660 do 1.500 u avgustu, a cena je 2019. bila od 700 do 1.600 evra.

Ovog leta očekuje se i dosta gostiju iz SAD koji se umesto Španije, gde su mere zabrane na snazi do juna, sve više interesuju za odmor u Grčkoj. Najviše će biti turista iz susednih zemalja, sa Balkana, koji dolaze automobilima. Među njima su svakako gosti iz Srbije, koje domaćini na severu zemlje, u solunskoj regiji, na Halkidikiju čekaju sa nestrpljenjem. U najboljem slučaju letovanje u Grčkoj bi zaista moglo da počne već od 14. maja sem ako epidemiološka situacija u zemlji ne pomrsi račune. Niko ne želi ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija kada su u jeku sezone, 6. jula zatvorene granice za goste iz Srbije.

Iako se Grčka ozbiljno sprema za sezonu, porast broja obolelih na oko 2.500 u poslednja dva dana i više od 50 preminulih dnevno mogu da promene planove. Već ovog vikenda mere karantina i policijskog časa produžene su do kraja meseca, ponovo su zatvorene škole, ugostiteljima niko ne može da garantuje da li će i posle pet meseci, u aprilu početi da rade samo u baštama ili će i dalje biti zatvoreni svi restorani i kafići. U takvoj atmosferi, teško da bi turistima bilo prijatno. Mada, možda je Teofaris u pravu kada im poručuje: „Grčka je sve što vam treba”, misleći na more, sunce i suncobrane, koji se već pripremaju. Za svaki slučaj.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*