Grčka otvorila luke za kruzere prvi put od početka pandemije

ATINA: Grčka je otvorila šest glavnih luka za pristajanje kruzera, prvi put u ovoj turističkoj sezoni koju je veoma pogodila pandemija koronavirusa. Međutim, prvi brodovi očekuju se tek za tri sedmice.

Foto: pixabay.com

U pismu koje je uputio ministar turizma Hari Teoharis međunarodnom udruženju kruzera i glavnim operatorima za krstarenja navodi se da su luke Pirej, Rodos, Heraklion, Volos, Krf i Katakolon spremne da ponovo primaju putnike s brodova za krstarenje.

Nakon što pristanu u jednu od šest navedenih luka, kruzeri će moći da uplove i u druga mesta u Grčkoj, u skladu s lokalnim zahtevima vezanim uz pandemiju, navodi agencija ANA.

Kruzeri će početi da pristaju u grčke luke od 20. avgusta, saopštio je ministar pomorskog saobraćaja Đanis Plakiotakis.

Turizam čini četvrtinu grčke ekonomije, pa vlasti pokušavaju da ponovo ožive taj sektor, ističući da je zemlja uspela da se dobro izbori sa pandemijom.


Novih 110 zaraženih u poslednja 24 sata

Grčka je registrovala 110 novih slučajeva zaraze koronavirusom za poslednja 24 sata.

Među novozaraženima su i 24 iz klanice u Kavali.

Od 2.897 aktvinih slučajeva, desetoro se nalazi na respiratorima, navodi agencija ANA.
Ukupno je od posledica zaraze koronavirusom preminulo 206 osoba, od čega je 66 žena, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Grčka vlada donela je odluku da je do kraja avgusta obavezno nošenje maski na svim javnim mestima u zemlji, a od tog pravila izuzete su osobe koje imaju problema sa disanjem i deca mlađa od tri godine.

Maske je dozvoljeno skinuti i u restoranima tokom jela.

I dalje je obaveznoodržavanje fizičke distance i na plažama, a sve manifestacije na otovrenom, uključujući i festivali, otkazani su do 31. avgusta.


U Grčkoj, u kojoj živi 10,5 miliona stanovnika, do sada je registrovano skoro 4.500 slučajeva, a preminulo je 206 ljudi od posledica zaraze korona virusom.

Zemlja je kopnene granice otvorila u junu, a 1. jula je otvorila i aerodrome, uglavnom za letove iz Evrope.
Od 1,3 miliona putnika, prema zvaničnim podacima, registrovano je 340 pozitivnih na koronavirus.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*