Grčka razmatra opcije za obaveznu imunizaciju, Francuzi sa potvrdom o vakcinaciju na posao

ATINA –

Grčka vlada je navodno razmatrala alternativne scenarije za obaveznu vakcinaciju protiv kovida-19, u slučaju da se uskoro ne postigne cilj od milion datih novih vakcina.

Osim proširenja obaveze vakcinacije na više profesionalnih kategorija, razmatra se i uvođenje starosnih kriterijuma.

To bi se odnosilo na osobe starije od 50-55 godina koje su profesionalno aktivne i za koje je veća verovatnoća da će biti hospitalizovane ako se zaraze virusom, prenosi grčki portal „Katimerini“.

korona, kovid, vakcine, vakcinacija

Izvor: EPA-EFE (Diego Azubel)

Istovremeno, izrađen je plan za popunjavanje praznina u osoblju koje će nastati suspenzijom zdravstvenih radnika koji odbijaju vakcinaciju.

To podrazumeva ubrzane procedure sa tromesečnim i šestomesečnim ugovorima o zapošljavanju.

U Austriji sve više zaražanih povratnika sa Balkana

U Austriji se registruje sve više povratnika sa odmora provedenog u zemljama zapadnog Balkana, koji se vraćaju zaraženi korona virusom.

Više od dve trećine inficiranih povratnika sa odmora doneli su virus u Austriju sa zapadnog Balkana, pokazuju podaci Agencije za zdravlje i bezbednost namirnica (AGES).

Najveći broj slučajeva „uvezene“ je iz Severne Makedonije, čak 866, a u poređenju sa stanje pre dve nedelje to je rast od 477.

Prednjači i Kosovo sa rastom broja „uvezenih“ slučaja sa 253 na 799.

Odmah potom sledi Turska odakle je 662 slučaja uvezeno u Austriju.

U vrhu liste zemalja porekla je i dalje Hrvatska sa 683 slučaja, a što se Srbije tiče sve je veći broj „uvezenih“ zaraza.

Dok je u 31.kalendarskoj nedelji bilo još oko 140 infekcija povratnika sa odmora iz Srbije, u 32.nedelji registrovano ih je već 397.

U 31 kalendarskoj nedelji registrovano je 5.888 korona infekcija, a u 32.nedelji bilo ih je već 8.113, od čega se oko 40 odsto odnosi na povratnike sa odmora.

Austrija: Bez vakcine nema studija medicine

Na Medicinskom univerzitetu u Insbruku brucoši više ne mogu učestvovati na kliničkim predavanjima ako nisu potpuno imunizovani.

Slično je i na Medicinskom univerzitetu u Beču, gde se de fakto primenjuje isto pravilo.

SZO:Buster vakcina nije luksuz već zaštita najugroženijih

Treća doza vakcine protiv Kovid-19 iliti buster „nije luksuz“ već način da se zaštite najugroženiji, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je ranije ovog meseca saopštila da bi vakcinacija već potpuno vakcinisanih ljudi dodatno povećala nejednakost u vakcinama između bogatih zemalja i zemalja sa nižim prihodima, piše Rojters.

„Treća doza vakcine nije luksuzni buster oduzet nekome ko još uvek čeka prvi ubod. To je praktično način da se zaštite najugroženiji“, rekao je Hans Kluge, šef SZO za Evropu.

Kluge je takođe rekao da je stopa širenja Kovid-19 po Evropi u poslednje dve nedelje, u kombinaciji sa niskim nivoom vakcinacije u nekim zemljama „duboko zabrinjavajuća“.

Od zimskog semestra Medicinski univerzitet u Insbruku primenjuje pravilo da samo vakcinisani mogu studirati.

„Mislimo da je to nešto što se može tražiti od budućih lekara“, kazao je rektor Volfgang Flajšhaker.

Naglasio je da u bolnicama važi pravilo da je bezbednost pacijenata najvažnija.

Sa univerziteta dodaju da se ovom merom žele zaštititi i oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu.

Aktuelno je oko 80 odsto studenata vakcinisano protiv korona virusa, a do kraja semestra stopa vakcinisanosti biće iznad 90 odsto, veruje Flajšhaker.

I u Beču budući lekari mogu proći klinički deo obuke samo ako su vakcinisani.

Sa bečkog Univerziteta ističu da je stopa vakcinisanih visoka, i da oni koji nisu vakcinisani dobijaju informacije da rano tokom studija dolaze u kontakt sa pacijentima, pa da moraju biti vakcinisani do tada.

Na fakultetima širom Austrije, za prisustvo na predavanjima, primenjuje se pravilo tri potvrde – sertifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanom kovid19 ili negativan test.

Francuska: Zaposleni moraju sa potvrdom vakcinacije na posao

Radnici u restoranima i drugim uslužnim mestima u Parizu, kojih je oko dva miliona, od danas moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji, negativan PCR test ili dokaz o oporavku od Kovid-19 pri dolasku na posao, kao deo vladinih napora u borbi protiv pandemije Kovid-19.

Javnost je već dužna da pokazuje istu dokumentaciju za odlazak u restorane i na turističke lokacije, piše AP.

Skoro 72 odsto Francuza primilo je prvu dozu vakcine, a više od 64 odsto je potpuno vakcinisano, dok se manjina protivi vakcinaciji i održava nedeljne proteste širom zemlje koji traju od jula.

Francuska je na drugom mestu po broju infekcija u Evropi u poslednjih mesec dana, a do sada je zabeleženo više od 114.000 smrtnih slučajeva.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*