Haiti, skoro 2.000 žrtava razornog zemljotresa

Broj žrtava razornog zemljotresa na Haitiju popeo se na 1.941, povređeno je preko 9.000 ljudi, a nakon prolaska tropske oluje Grejs spasilačke ekipe nastavile su potragu za preživelima, saopštila je u utorak služba Civilne zaštite.

Bolnice su imale poteškoće da zbrinu sve povređene u razornom zemljotresu kojih je, prema najnovijim podacima 9.915, ali bilans nije konačan s obzirom da se veliki broj Haićana vode kao nestali pod ruševinama, navodi se u saopštenju Civilne zaštite, prenosi Rojters.

Gotovo 2.000 žrtava razornog zemljotresa na Haitiju, spasavanje ometa tropska oluja

Gotovo 2.000 žrtava razornog zemljotresa na Haitiju, spasavanje ometa tropska oluja

Spasilačke napore dodatno komplikuje slabo stanje putne mreže i otežano kretanje nakon što je tropska oluja Grejs protutnjala preko Haitija i nastavila ka Jamajci.

Ujedinjene nacije su saopštile da su izdvojile osam miliona dolara hitne pomoći za osnovnu zdravstvenu zaštitu, pijaću vodu, prihvatilišta za hitne slučajeve i elementarne sanitarne uslove za sve ugrožene na Haitiju.

Tropska oluja Grejs donela je obilne padavine, razorne vetrove a strahuje se da bi mogla da se aktiviraju klizišta i pokrenu odroni, preneo je ranije AP.

Haiti je prošle subote pogodio zemljotres jačine 7,2 stepena, sa epicentrom na 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port o Prensa.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*