Hašim Tači se brani Martijevim izveštajem

Advokat traži da sud odbaci optužbe i nadležnost suda jer navodi tužioca prevazilaze izveštaj evropskog izvestioca koji je bio osnov za osnivanje haškog suda

(Foto EPA/Jerry Lampen)

U najnovijem podnesku upućenom Nikoli Giju, sudiji za prethodni postupak suda za ratne zločine u Hagu, Dejvid Huper, advokat Hašima Tačija, tražio je da se optužbe odbace jer prevazilaze izveštaj evropskog izvestioca Dika Martija. Kao dodatni razlog zbog koga se, po stavu odbrane, Tačiju ne može suditi u Hagu  branilac je istakao nenadležnost suda, ali i navodni istek mandata te institucije.

Huper smatra da se nijedna tačka optužnice ne odnosi na navode koje je u svom izveštaju Savetu Evrope napisao izvestilac Dik Marti, gde je opisao nehumano postupanje prema ljudima i ilegalnu trgovinu ljudskim organima. Advokat ukazuje da izveštaj obuhvata period nakon leta 1999. godine, kao i pritvorske objekte u severnoj Albaniji i ocenjuje da bi ta krivična dela trebalo kvalifikovati kao organizovani kriminal, a ne kao ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti.

Na 29 stranica advokat  se poziva i na deo izveštaja u kome Marti tvrdi da OVK nije bila vojska koja je imala jednog komandanta i zaključuje da haško pravosuđe nema nadležnost da Tačija tereti za udruženi zločinački poduhvat. Huper je dodao i stav da je tužilaštvo prekoračilo rok za pokretanje krivičnih postupaka, pozivajući se na amandmane kosovskog ustava, prema kojima je privremeni mandat Specijalizovanih veća i tužilaštva prestao  3. avgusta 2020. godine.

U dodatnim dopisima sudu, odbrana ukazuje i da je Tačiju povređeno pravo na suđenje u razumnom roku. Pominju i činjenicu da Karla del Ponte i Tribunal za bivšu Jugoslaviju, zbog ograničenja nadležnosti, nisu smatrali da ima dokaza za procesuiranje slučaja trgovine ljudskim organima, a da osnov za postupak nije našao ni tužilac Specijalnog istražnog tima Klint Vilijamson u svom izveštaju iz 2014. godine.

Svi nabrojani razlozi su, prema mišljenju Hupera, greške koje nalažu odbacivanje optužnice, odnosno predstavljaju razlog da sudija Giju Specijalizovana veća Kosova proglasi nenadležnim za ovaj postupak.

Tači, Kadri Veseli, Redžep Selimi (čiji je branilac takođe osporio nadležnost suda, pozivajući se na izveštaj Dika Martija) i Jakup Krasnići, terete se za ratne zločine na najmanje 40 lokacija na KiM i severnoj Albaniji i ubistva gotovo 100, kao i zlostavljanja skoro 400 civila, zbog čega im može biti izrečena kazna doživotnog zatvora. Tužilaštvo je navelo da će za početak suđenja biti spremno do jeseni.

Podsećamo, Martijev izveštaj i događaji poznati kao slučaj „žuta kuća”  biće predmet parnice koju je protiv njega i nekadašnje tužiteljke Karle del Ponte najavio prištinski advokat Tom Gaši. On navodi da je Marti, time što je izvestio da su u kući porodice Katući ljudi ubijani da bi im bili odstranjeni vitalni organi, obmanuo Savet Evrope, ali i kosovski parlament, što je za posledicu  imalo osnivanje suda u Hagu, dok je Del Ponteova iste tvrdnje navela u svojoj knjizi objavljenoj 2008. godine.

Osporavanje izveštaja švajcarskog senatora koji je Savet Evrope 2011. ocenio kao ozbiljan i uverljiv nije iznenadio ni Martija, koji je pre dve godine podsetio da postoje politički interesi pojedinih evropskih država koje su stvarale prepreke još dok je on radio na istraživanju tajnih zatvora kako istina ne bi bila otkrivena.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*