Hjuman rajts voč: Zločini Izraela očigledni u ratu u Gazi

Izvor: Anadolija/Atila Altuntaş

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRV) optužila je izraelsku vojsku da je izvela napade koji „očigledno predstavljaju ratne zločine“ tokom 11-dnevnog rata protiv ekstremista Hamasa u maju.

Ta međunarodna organizacija sa sedištem u Njujorku do takvog zaključka došla je istražujući tri izraelska udara iz vazduha u kojima je ubijeno 62 civila i navela da „nije bilo evidentnih vojnih meta u blizini“.

U izveštaju se takođe optužuju palestinski ekstremisti za ratne zločine jer su ispalili preko 4.000 nenavođenih raketa i minobacačkih projektila na izraelska naseljena mesta, a takvim napadima se „krši zabrana namernih i nasumičnih napada na civile“, navedeno je.

U fokusu izveštaja su izraelske akcije tokom sukoba i HRV je najavio da će u avgustu odvojeno objaviti rezultate istrage napada islamskog Hamasa vladajućeg u Gazi i drugih palestinskih organizacija.

„Izraelske snage su izvele napade u maju u Gazi koje su uništile čitave porodice“, rekao je direktor u HRV Geri Simpson zadužen za krize i sukobe.

Činjenica da Izrael nije spreman za ozbiljnu istragu navodnih zločina i palestinska raketna vatra na civilna područja ističu važnost pokrenute istrage obe strane u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), ocenio je Simpson.

Izraelska vojska koja je ranije više puta rekla da napada vojne mete u Gazi i preduzima mere predostrožnosti da izbegne civilne žrtve, a Hamas krivi za pogibiju i ranjavanje civila jer ispaljuje rakete iz stambenih područja, nije odmah reagovala na taj izveštaj.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*