Hrvatska će ipak skladištiti nuklearni otpad u srpskoj sredini

DVOR: Iako je lokalna zajednica Trgovske gore protiv, Hrvatska će ipak odlagati radioaktivni otpad na toj lokaciji.

Foto: pixabay.com, ilustracija
“Hrvatska ide zacrtanim koracima ka izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori iako je lokalna zajednica protiv toga”, izjavio je načelnik hrvatske opštine Dvor Nikola Arbutina.
Govoreći o nameri države da na području te lokalne zajednice odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo iz Nuklearne elektrane Krško, Arbutina je naveo da su meštani jasno poručili da su protiv toga, te da će nastaviti da ukazuju na to.
“Gledajući celi proces od donošenja strateških akata do danas koji se tiču zbrinjavanja radioaktivnog otpada, vidljivo je da se država drži svojih planova. Rokovi su malo prolongirani, ali se poštuje red koraka i ide se ka krajnjem cilju”, rekao je Arbutina za banjalučki Glas Srpske.
On je naglasio da je Hrvatska tu lokaciju upisala u svoje strateške dokumente i planove iako je stav lokalne zajednice, građana Dvora i rukovodstva opštine da su protiv.
“Moj osnovni zadatak kao načelnika jeste da zastupam građane Dvora, a oni su se izjasnili da su protiv toga. Upravo zbog toga je i moj zadatak da ukazujem stalno da smo mi protiv toga”, rekao je Arbutina.
Uprkos protivljenju građana sa obe strane reke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu reke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, kao I vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško odlaže u kasarni Čerkezovac u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.
Na ovoj lokaciji bi, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, bio deponovan i postojeći institucionalni otpad, podseća Glas Srpske.
IZVOR:GLAS SRPSKE

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*