Hrvatska traži „zeleni pasoš”, kolone na granici

Državljani Republike Srbije i ostali putnici koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, od danas mogu da uđu u Hrvatsku bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, piše Politika.

Beč – Hrvatske granične vlasti počele su danas od svih putnika da traže novi takozvani „zeleni pasoš”, nezavisno od toga odakle dolaze što je dovelo do kilometarskih kolona na graničnim prelazima, piše bečki dnevnik „Kronen cajtung”.

List ukazuje da su do sada građani iz država EU sa niskom stopom infekcije bez ikakvih uslova i ograničenja mogli da uđu u Hrvatsku, a da su danas bez najave pooštrena pravila za ulazak u zemlju.

Navode da su na prelazu Gorican prema Mađarskoj putnici zbog nove mere hrvatskih vlasti morali da čekaju više od tri sata.

Ovaj prelaz koriste mnogi Česi, Poljaci i Slovaci koji preko Mađarske putuju u Hrvatsku, zbog čega je reagovala vlada u Pragu.

Češki premijer Andrej Babiš kazao je da njegova zemlja nije informisana o promeni režima ulaska u Hrvatsku.

„Bili smo potpuno iznenađeni promenama”, kazao je on, prenosi Tanjug.

U Pragu se računa da će ovog leta pola miliona Čeha na more u Hrvatsku.

Iz Srbije bez dokazivanja opravdanog razloga putovanja

Državljani Republike Srbije i ostali putnici (nezavisno od državljanstva) koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, od danas mogu da uđu u Hrvatsku bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska.

Potrebno je predočiti negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sata) ili potvrdu o vakcinaciji koja nije starija od 210 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, priznaju se potvrde za vakcine: „Fajzer”, „Moderna”, „Astra Zeneka”, „Gamaleja” (sputnjik V), „Sinfarm” (dve doze) i „Janšen”/ „Džonson&Džonson” (jedna doza).

Može se ući i sa potvrdom o prebolelom virusu uz određena preciziranja.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja izuzeta su od obaveze predočavanja negativnog rezultata testa ili samoizolacije.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*