Hrvatska vlada i zvaničnici osudili antisrpsko skandiranje u Borovu

Hrvatska vlada saopštila je da najoštrije osuđuje skandaloznu provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu kraj Vukovara. Izgred grupe muškaraca u Borovu koji su ulicama skandirali „ubij Srbina“ oštro osudio i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović naveo da je reč o „gnusnom govoru mržnje“.

Grupa od dvadesetak mladića jutros je, na pravoslavni Uskrs, u pratnji policije prošla Borovom skandirajući pesme u kojima ima poruka govora mržnje i koje pozivaju ubistvo Srba.

Hrvatska vlada i zvaničnici osudili antisrpsko skandiranje u Borovu

U saopštenju objavljenom na sajtu Vlade Hrvatske navodi se da „za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na današnji dan kada se s pijetetom prisjećamo žrtve 12 hrvatskih redarstvenika, mučki ubijenih prije 30 godina u Borovu Selu“.

„U hrvatskom društvu nema mjesta za ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, koja usto danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine. Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagirala i provodi istraživanje kako bi svi odgovorni bili primjereno sankcionirani“, stoji u saopštenju.

Milanović: Gnusan govor mržnje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović napisao je na Fejsbuku da je grupa muškaraca u Borovu „poticala na nasilje koristeći gnusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba“.

Milanović navodi da je to sramota i za svaku osudu.

„Ali vidio sam da im je tamo, mirnim auto-mimohodom asistirala i policija, policija kojom upravljaju skupa Plenković i Pupovac. Što je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon? Još će biti da sam ja kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao danas. Kao što ga nije radila kada je s groblja u Borovu trebalo maknuti mauzolej neplivaču Šoškočaninu. Da, meni smeta, kao što bi mi smetao spomenik Maksu Luburiću. A nekome odgovora da taj spomenik bude tamo i provocira. I da se ništa ne čini“, napisao je Milanović.

Potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević je u objavi na Fejsbuku oštro osudio skandiranje u Borovu.

„Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem! Kome je potrebno sijanje mržnje? Put mira neće zaustaviti“, napisao je Milošević na Fejsbuku.

Podsetivši da pravoslavni vernici danas slave Vaskrs, koji im čestitaju i prijatelji katolici, Milošević je naveo da se tako „zajedno gradi zemlja poštujući jedni druge kako su to činili naši stari“.

„Kada zatreba uzajamno se pomažemo i održavamo plamen društvene solidarnosti koji se svakodnevno pokazuje na Baniji. Treba nam taj plamen da negdje pokidane veze u zajednici ponovo povežemo s pogledom na zajedničku budućnost“, naveo je Milošević.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*