Hrvatski hosteli pred bankrotom: „Laž je da turisti dolaze, nema žive duše“

Vlasnici smeštaja u Splitu zabrinuti su sa razlogom. Iako je pandemija zaustavila protok turista, nije zaustavila plaćanje režija, a bez gostiju, preduzetnici se boje za opstanak svog biznisa.

Split/ilustracija (arhiva)

– Bili smo otvoreni tokom epidemije, imali smo nekoliko ljudi. Neki već imaju radne vize, neki dozvolu boravka, trojica se ne mogu vratiti kući zbog zatvorenih granica… Prošle nedelje došlo mi je troje Hrvata, ovih dana jedan od njih se vraća. Čak su bile dve strankinje i jedna žena iz Crne Gore. I to je to – rekla je Dora Mišurac, vlasnica dva splitska hostela za list Slobodna Dalmacija,, dodavši da toliko gostiju ne može da pokrije ni režije, i da ne zna kako će da preživi sezonu.

– Otkazano je sve što je bilo za kraj marta, celi april i maj. U junu, julu i avgustu je bilo nešto malo rezervacija. Trenutno smo još na zimskim cenama od nekih deset evra za spavaonicu, 15-20 evra za privatnu sobu. Još nismo korigovali cene za leto, ali koliko sam razgovarala s kolegama, mislim da ćemo ih sniziti za 10 do 15 odsto –  navela je ona.

– Neki vlasnici hostela uspeli su, iz drugog, trećeg puta da snize cene najma pa sada plaćaju 20 ili 30 odsto manje. Možda ima i srećnijih, s nižim cenama, ali ja ih ne poznajem – navela je Antea Ćurin, vlasnica dva hostela u Splitu.

– Vlasnicima prostora možda treba vremena da shvate koliko je situacija grozna. Znam da ima dosta turističkih agencija po gradu, kojima su gazde prostora za 50 odsto smanjile cene najma – navela je Ćurin, ističući kako je neizmerno nerviraju mediji sa „pumpanjem priča o dolasku gostiju u Hrvatsku“.

– Sve je to laž. Evo, ovih dana sam obišla Plitvice, Paklenicu, bila na Hvaru, sad sam u Komiži. Nigde nema ljudi. Ali nema žive duše – naglasila je ona.

IZVOR:RTRS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*