I Island obustavio primenu vakcine Moderna

(EPA-EFE/NARONG SANGNAK)

REJKJAVIK– Island je obustavio primenu vakcine američke laboratorije Moderne protiv kovida 19 zbog retkih slučajeva upale srčanog mišića, čime je učinio korak dalje od svojih nordijskih suseda koji su samo ograničili upotrebu te vakcine.

„Pošto je snabdevanje Fajzerovom vakcinom u zemlji dovoljno, glavni epidemiolog je odlučio da se na Islandu ne koristi Modernina vakcina”, objavljeno je u petak na stranici nacionalne Uprave za zdravstvo, prenele su agencije.

Odluka je motivisana povećanom učestalošću miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinisanja Modernom, precizirao je glavni epidemiolog u saopštenju.

To neće uticati na kampanju vakcinacije na tom ostrvu sa 370.000 stanovnika, gde je 88 odsto starijih od 12 godina u potpunosti vakcinisano.

Od četvrtka su Švedska i Finska takođe obustavile upotrebu Modernine vakcine, ali samo za mlađe od 30 godina, a Danska i Norveška su to zvanično savetovale za mlađe od 18 godina, takođe zbog retkih slučajeva miokarditisa i perikarditisa, podseća Tanjug

Švedske vlasti navode da je većina tih upala blaga i prolazi sama od sebe.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*