I pored truda strelaca grad ne zaobilazi Topolu, voćari na muci

TOPOLA –

Opštinu Topola je ove nedelje pogodio grad dva puta. Voćara Slobodana Stevanovića to više ne čudi jer je grad u Topoli svake godine postao redovna pojava. Proizvodnja voća kod Slobodana odvija se na 6 hektara, a kako sam kaže grad već četiri godine pada na istoj površini.

„Ja ne znam šta se ovo dešava kod nas, već četvrtu godinu za redom mi smo tučeni. Zašto, kako to ne može da nam objasni niko, a glavno je to da se dešava. Počev od jagoda, pa šljiva, višnji, breskvi, kajsija, svo voće je oštećeno u toj meri da to nije ni za šta, nema otkupa toga, nema klase. Ja ću verovatno ovo da polako čistim a da vam kažem veća mi je korist da idem u nadnicu da radim za 3.000 dinara i nemam nikakav trošak, čiste pare imam, a ovo ovde radim i nemam ništa“, kazao je Slobodan Stevanović, voćar i strelac, selo Mitrovčić, Topola.

RTV

Slobodan Stevanović je i strelac, a protivgradnom zaštitom bavi se već 38 godina. Lanser u isto vreme može da ispali 12 raketa i ono što je neophodno je da Slobodan uvek ima rakete u stanici.

„Koji normalan čovek bi radio za 4.000 dinara ovo što mi radimo. Novca ima za koje kakve gluposti, za poklanjanja i drugim državama i narodu i penzionerima samo nema za strelce, nemamo osiguranje nemamo ništa. Ja više goriva potrošim što dolazim ovde. Ovo radim jednostavno zbog priče da zaštitim prvo sebe i komšije“, izjavio je Stevanović.

Bojan Jovanović ima 9 hektara pod voćem, a skoro svi njegovi voćnjaci osetili su udar grada. Ono što najviše brine voćare, pa i Bojana je mogućnost pojave truleži u voćnjacima koja može da se desi jer su plodovi oštećeni.

„Ovo je nektarina mlada, treća joj je godina i ima mnogo lepog roda, ali izgleda da nećemo imati branja. I sa tim osiguranjem dobićemo koliko dobijemo, koliko proceni osiguravajuća kuća, ali krajnji proizvod i uspeh našeg rada nećemo videti sigurno. Četvrtu godinu za redom nećemo videti naš kvalitet i našu voćku koja je stigla do krajnjeg proizvoda“, saopštio je Bojan Jovanović, voćar, selo Bor, Topola.

grad, rakete

„Mi smo sada kao opština angažovali brokersku kuću koju ćemo mi plaćati da one sklope ugovor sa svim osiguravajućim kućama u Srbiji i da svakome, svakom seljaku u Topoli ponudimo pravnu pomoć. Ko hoće da osigura, ja to stalno ponavljam, neka se samo nama javi i mi ćemo mu dati pravnu pomoć i najpovoljniju ponudu, neka sami biraju, ali mi ćemo sklapati ugovor da ih maksimalno zaštitimo, a sa druge strane kada se šteta desi da naš predstavnik koji je sudski veštak, agro-ekonomista bude na licu mesta i da štiti interese oštećenog“, rekao je Dragan Jovanović, predsednik skupštine opštine Topola.

U opštini Topola broj polisa osiguranja je preko 1.000. Opština živi od voćarske i vinogradarske proizvodnje, pa se i

broj osiguranika poslednjih godina povećava jer grad nažalost i pored truda strelaca ne zaobilazi Topolu.

 

 

RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*