IN MEMORIAM – Branislav VUKASOVIĆ (Sremski Karlovci, 17. V 1951 – Novi Sad, 22. XI 2021)

Branislav Vukasović bio je prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji, bariton, dobitnik najvišeg priznanja SNP-a, Zlatne medalje ,,Jovan Đorđević“ i Godišnjih nagrada SNP-a.

Učiteljsku školu je završio u Sremskim Karlovcima (1971) i radio u prosveti do 1979. godine. Pevanje je učio kod Teodora Dinjaškog, a potom studirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Oktava Enigareskua. Od 1980. do penzionisanja (2012) bio je član Opere SNP-a.

Lepe scenske pojave, tehnički dobro postavljenog glasa sa sigurnim i ubedljivim visokim registrom, na početku karijere, uspešno je ostvario više uloga iz lirskog baritonskog faha: Silvia (Pajaci), Papagena (Čarobna frula), Roberta (Jolanta), Marsela (Boemi), a jedan od najpopularnijih likova operske literature, Rosinijevog berberina iz Sevilje (Figara), tumačio je više od sto puta.
Scenski okretan i dopadljiv bio je i u komičnim, opersko-operetskim ulogama: Belkore (
Ljubavni napitak), Ping (Turandot), Skula (Knez Igor), Biskroma (Viva la Mama), Jovan (Pokondirena tikva)mlinar Sima (Ero s onoga svijeta), Falke (Slepi miš), Homonai (Baron ciganin), Bambora (Jabuka).
U poslednjoj deceniji prošlog veka, bio je jedan od nosilaca operskog repertoara kada je, pored ostalih, realizovao i niz velikih Verdijevih likova: Žermon
a (Travijata), grofa Lunu (Trubadur), Don Karlosa (Moć sudbine), Rodriga (Don Karlos) i Rigoleta (Rigoleto).

Za naslovnu ulogu Rigoleta, dobio je Godišnju nagradu SNP (2004), a istu nagradu je ranije dobio i za visoka umetnička ostvarenja uloga Marsela (1988.) i Falkea (1997).
Najviše priznanje SNP, Zlatn
a medalja ,,Jovan Đorđević“, uručena mu je 2012. godine. Značajan je bio i njegov doprinos programima i brojnim koncertima Kamernog muzičkog društva (KMD) iz Novog Sada, čiji je član bio od osnivanja (2007), u promociji srpske vokalne baštine.

OSTALE ULOGE: Enriko (Lučija od Lamermura), Silvano (Bal pod Maskama), Bretinji (Manon), Alfio (Kavalerija rustikana), Šarples (Madam Baterflaj), Onjegin (Evgenije Onjegin), Krušina (Prodana nevesta), Mortke (Violinista na krovu), Marulo i Monterone (Rigoleto), Kalenjik (Majska noć), Sančo Pansa (Čovek od la Manče), Valentin (Faust), Johan (Verter), Eskamiljo (Karmen), Vaso (Suton).

Sahrana je 27. novembra 2021, u Vrdniku.

 

 

 

[foto: M. Polzović]

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*