Indija na udaru virusa, UN šalju neophodnu pomoć

BANGALURU –

Šesti dan u nizu broj novozaraženih u Indiji veći je od 300.000, a indijska vojska obećava da će obezbediti hitnu medicinsku pomoć kako bi se suzbio nezapamćeni epidemijski talas.

U poslednja 24 sata u Indiji su potvrđena 323.144 nova slučaja kovida-19, nešto manje nego juče, ali prepune bolnice i dalje nisu u stanju da prime novoobolele zbog nedostatka bolničkih kreveta i medicinskog kiseonika, prenosi Rojters.

indija, korona

EPA-EFE/JAGADEESH NV
Istraživanje: Kovid ubija i šest meseci nakon oporavka

Osobe koje su se oporavile od korona virusa imaju 60 odsto veći rizik od smrti i šest meseci nakon što su ozdravili, u odnosu na ljude koji nisu imali virus, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Nejčer (Nature).

Direktor Kliničko-epidemiološkog centra pri univerzitetu u Vašingtonu Zijad el Ali , koji je bio i šef istraživanja, rekao je da se do tih podataka došlo prilikom prebrojavanja smrtnih slučajeva od korona virusa, kada je ustanovljeno da je ukupan broj preminulih mnogo veći, prenosi portal Džerusalem post.

Kako je objasnio, to je zato što se većina smrtnih slučajeva uzrokovanih komplikacijama od korona virusa, ne zavode kao takve.

„Ono što sada vidimo je samo vrh ledenog brega“, rekao je El Ali.

Prilikom istraživanja, objašnjava on, istraživači su koristili podatke iz elektronskih baza podataka američkog Ministarstva za boračka pitanja.

Istraživanje je obuhvatilo više od 87.000 pacijenata i pokazalo se da su pacijenti koji nisu bili hospitalizovani, a imali su teži oblik korone mogli da razviju komplikacije nekoliko meseci posle i to respiratorne probleme, bolesti nervnog sistema, mentalne bolesti, metabolički poremećaj, kardiovaskularne i gastroenterološke probleme.

„Neverovatno je da ovaj virus može da proizvede veliki broj dugotrajnih posledica“, rekao je el Ali i dodao da je zato najbolji način da se to spreči, prevencija, odnosno vakcinacija protiv kovida-19.

U poslednja 24 sata potvrdjen je 2.771 smrtni slučaj medju kovid pacijentima, ali eksperti tvrde da je realan broj preminulih značajno veći.

Brojne zemlje, medju njima Tajland, Singapur, Bangladeš i Velika Britanija preduzele su korake da ograniče ulazak putnicima iz Indije i tako spreče širenje novih varijanti virusa.

Australija će suspendovati sve direktne putničke letovi iz Indije do 15. maja zbog velikog broja obolelih, izjavio je danas australijski premijer Skot Morison.

Načelnik generalštaba vojske Indije, general Bipin Ravat, najavio je da će vojska obezbediti dodatne količine medicinskog kiseonika iz svojih rezervi, kao i da će se penzionisani vojni medicinski radnici priključiti zdravstvenim ustanovama koje se bore sa epidemijom.

Pomoć su obećali i Velika Britanija, Nemačka i SAD, a u prikupljanje pomoći uključili su se i Indijci koji žive i rade u SAD.

UN šalju neophodnu pomoć

Tedros je rekao da je SZO uputila više od 2 hiljade svojih ljudi u Indiju da pomognu u borbi sa smrtonosnim talasom koronavirusa, kao i montažne poljske bolnice i laboratorijski materijal, prenosi AP.

Tedros je potvrdio da se pandemija rasplamsava i da je broj obolelih u svetu već devet nedelja u porastu, dok broj smrtnih ishoda među kovid pacijentima raste već šest nedelja u nizu.

„Samo prošle nedelje je u svetu registrovan isti broj novozaraženih kao i u prvih pet meseci pandemije“, upozorio je Tedros.

Načelnica za sektora za tehniku SZO Marija van Kerkove ocenila je da je realan broj preminulih među kovid pacijentima svakako veći od potvrđenog broja smrtnih slučajeva.

Kanada šalje vojsku i Crveni krst da pomognu u Ontariju

Kanada planira da pošalje oružane snage i Crveni krst u provinciju Ontario, gde bi trebalo da pomognu nadležnima da se izbore sa ogromnim brojem hospitalizacija kovid pacijenata, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Kanade Bil Bler.

U poslednja 24 sata u bolnicama u Ontariju je evidentirano 877 pacijenata u jedinicama intenzivne nege, a prema prognozama, do početka maja bi taj broj mogao da iznosi 1.500, prenosi Rojters.

U provinciji Alberta, u kojoj je potvrđen najveći broj obolelih od kovida-19 u Kanadi, vlasti su najavile da će danas započeti sa vakcinacijom 15.000 radnika zaposlenih u industriji mesa.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*